Događaji

„STEM ZA SVE“

Završio projekt povezivanja udruga s akademskom i znanstvenom zajednicom s ciljem popularizacie STEM-a

Završio projekt povezivanja udruga s akademskom i znanstvenom zajednicom s ciljem popularizacie STEM-a
Press

​Završna konferencija projekta STEM ZA SVE, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, održana je u ponedjeljak 12.06.2023. s početkom u 14:00 sati na RIT Croatia kampusu u Zagrebu. Naglasak je bio na predstavljanju rezultata projekta i temi povezivanja obrazovanja i prakse u STEM-u.

Svrha ovog zajedničkog projekta bilo je povezivanje udruga s akademskom i znanstvenom zajednicom s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Nositelj projekta STEM ZA SVE je udruga Institut za STEM edukaciju i afterschool programe koja od 2018. godine okuplja stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, znanosti, inženjerstva, računarstva, IT-a, roditelje, mlade i djecu s posebnim  naglaskom na predškolsku dob. Udruga je prepoznata kao vodeća u području provedbe kraćeg odgojno obrazovnog programa „STEM u vrtiću“ za ranu poduku robotike, programiranja i znanosti djece od 4 do 7 godina.

U dvogodišnjem projektu STEM ZA SVE provedene su brojne aktivnosti za popularizaciju STEM-a u koje su bili uključeni partneri: Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) kao prva nacionalna znanstveno-istraživačka institucija koja se bavi istraživanjem mora. Institut provodi znanstvena istraživanja iz područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije, sedimentologije, te ribarstvene biologije i marikulture, a svojom ekspertizom i znanjem u projektu je doprinjeo uspostavljanju trajnog postava multisenzornog VR centra „Dupin“ u prostoru udruge nositelja gdje su kroz 20 radionica djeca istraživala podmorje putem VR sučelja, učila o biologiji i ekologiji mora te konstruirala, programirala i 3D printala idejna rješenja za održivi razvoj akvakulture.

RIT Croatia (Rochester Institute of Technology) kao akademski partner u projektu STEM ZA SVE pružio je izniman doprinos mentorirajući predstavnike organizacija civilnog društva i uključivanjem istih u proces obuke kroz radionice iz kolegija Informacijske tehnologije / Web and Mobile Computing. Podrška akademske zajednice značajna je u kontekstu kvalitete kreiranja obrazovnih sadržaja i programa koje neposredno doprinose popularizaciji STEM aktivnosti među djecom i mladima.

Partnerska udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor zajedno s nositeljem osmislila je ciklus radionica iz korištenja tehnologije u bio uzgoju te je na Greenville eko edukacijskoj farmi na obroncima Samobora opremljen trajni postav robotom vrtlarom – FarmBotom, a čije je namjena edukacija mladih o održivom razvoju uz pomoć tehnologije.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP) najveću ulogu partnera ostvario je u organizaciji petodnevnog STEM kampa za djecu s teškoćama u razvoju koji je održan u travnju 2023. godine u Zadru, a koji je okupio djecu s višestrukim razvojnim smetnjama, roditelje i volontere, pružajući im prostor i vrijeme za razvoj novih STEM vještina, socijalizaciju i razmjenu iskustava i tehnoloških alata za podršku osobama s invaliditetom. Predstavnici Nositelja i Saveza također su sudjelovali na konferenciji o asistivnoj tehnologiji te je kao projektna aktivnost provedena online tribina na temu „Znanstvena postignuća i korištenje tehnologije u radu s djecom s teškoćama“ koja je okupila stručnjake predavače s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Udruge Autizam Zagreb i CARNET-a.

Centar Pričaj mi kao treći partner projekta STEM ZA SVE iz civilnog sektora svojom ekspertizom iz domene psihološke podrške i razvoja djece i roditelja održao je webinar o utjecaju ekranizacije na razvoj djece, a isti je dostupan za gledanje na stranici projekta www.stemzasve.eu.

Nakon okupljanja i uvodne riječi voditeljice projekta Božene Vrgoč na završnoj konferenciji prezentirani su rezultati projekta, projektne aktivnosti, iskustva korisnika te je nakon zaključivanja konferencije organiziran domjenak za sve sudionike. Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a; suradnje organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a te povećanju broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djeci i mladima. Ukupna vrijednost projekta je 886.943,43 kn, bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Razdoblje provedbe projekta bilo je od lipnja 2021. do lipnja 2023.

Kroz dvogodišnje aktivnosti projekt STEM ZA SVE njegovao je pravo na pristup obrazovanju i načelo  jednakosti pa su tako STEM radionice organizirane i provedene po ruralnim područjima Hrvatske, a u aktivnostima su podjednako sudjelovale djevojčice i dječaci,  djeca i odrasli te dvostruko potrebita djeca ( s teškoćama u razvoju i potencijalno darovita). U provedbu projektnih aktivnosti bili su uključeni članovi partnerskih organizacija, STEM edukatori i volonteri, a sveukupno je direktno obuhvaćeno preko 500 djece sudionika, 3.400 odgojno-obrazovnih djelatnika i preko 11.000 roditelja kojima se voditeljica iznimno zahvalila na suradnji i promicanju vrijednosti i ciljeva samoga projekta, kao i suradnicima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za pruženu podršku u provedbi.

Svi nazočni kroz diskurs pri završetku službenog dijela konferencije zaključili su da je društvu potreban, ako ne i neophodan, nastavak ovog hvale vrijednog projekta te očekujemo prijavu na nove EU natječaje, a do tada materijalne i nematerijalne vrijednosti projekta STEM ZA SVE ostaju trajno na raspolaganju i dostupne široj javnosti.

 


Reci što misliš!