Događaji

Dobra djela zlata znače

Kako se besplatno upisati u gradske knjižnice i čitaonice? Dobrovoljno darujte krv!

Kako se besplatno upisati u gradske knjižnice i čitaonice? Dobrovoljno darujte krv!
Novi radio Zadar

Društvo Crvenog križa Zadarske županije u suradnji sa knjižnicama s područja Zadarske županije omogućilo je besplatan upis u gradske knjižnice i čitaonice dobrovoljnim darivateljima krvi.

O kriterijima koje kandidati moraju zadovoljiti govorio je Šime Lisica, ravnatelj Društva Crvenog križa Zadarske županije: 

- Ideja je uvijek ista, a to je da potičemo darivalaštvo krvi što više na našem području jer Crveni križevi na području Zadarske županije osiguravaju dostatne količine krvi za Opću bolnicu Zadar. Mi u Crvenom križu došli smo na ideju da darivateljima dajemo nekakve pogodnosti pa smo u suradnji s Gradskom knjižnicom raspisali nekakve kriterije po kojima bi oni ostvarili pravo na besplatnu članarinu u knjižnicama: muškarci bi trebali donirati krv 40 puta i više, a žene 26 puta i više.

 

Prema riječima ravnatelja Crvenog križa Zadarske županije, rad u Crvenom križu dosta se bazira na volonterizmu i upravo zato su u ovu akciju uključili i volontere čiju će članarinu financirati sami uz uvjet da svaki volonter mora odraditi minimalno 90 i više sati godišnje, a doznali smo i kakve su brojke darivatelja prema navedenim kriterijima: muškaraca ima oko 200, dok žena ima nešto manje od 100.

 

 

Ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber-Kontić izrazila je veliko zadovoljstvo ovom suradnjom te se nada velikom odazivu dobrovoljnih darivatelja krvi na poziv za besplatno učlanjenje.

Poručila je kako se raduje želji da se što više darivatelja potakne na čitanje, a oni koji prema navedenim kriterijima ostvare besplatnu članarinu, istu će moći koristiti i njihovi članovi obitelji.

- U samo inicijativu i cijelu akciju uključili smo sve narodne knjižnice na području Zadarske županije s ciljem da svi darivatelji koji zadovolje kriterije Crvenog križa ostvare pravo na besplatnu članarinu. Ovoj akciji pridružile su se knjižnice iz Ražanca, Paga, Obrovca, Gračaca i Benkovca, tako da smo preraspodijeli naša bibliobušna stajališta kako bi stanovnici navedenih mjesta imali knjižničnu uslugu svakog petka od 9 do 11 sati.


Reci što misliš!