Događaji

naši otoci

Preko: Uoči Dana državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće

Preko: Uoči Dana državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće
Naši školji

Uoči Dana državnosti, delegacija Općine Preko položila je vijence i cvijeće te zapalila svijeće kod spomen-obilježja hrvatskome mučeniku Ivi Mašini u središtu Preka.

Obilježavanjem 33. godišnjice konstituiranja prvoga demokratskog i višestranačkog Sabora prisjećamo se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni temelji modernoga Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Na sjednici u sabornici na Markovu trgu u Zagrebu, 30. svibnja 1990. izabrana je Komisija za izbor i imenovanja, s Ivanom Milasom na čelu, na čiji je prijedlog potom izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Od 2020. godine, Hrvatska Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, nakon što se od 2001. godine, odlukom tadašnje koalicijske Vlade, slavio 25. lipnja, a 30. svibnja postao je tada Dan Hrvatskog sabora.


Reci što misliš!