Događaji

s kolegija gradonačelnika

Više reda u javnom prostoru, a manje muke i buke za Zadrane

Više reda u javnom prostoru, a manje muke i buke za Zadrane
Bojan Bogdanić

Očekuje li malobrojne stanovnike Poluotoka ove godine mirnija turistička sezona? Točnije, ljeto s manje buke i prometnog kaosa? Odluke koje bi se trebale usvojiti na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća trebale bi omogućiti upravo to.

Niz odluka kojima se u Zadru želi uvesti red, prije svega, tijekom turističke sezone, gradonačelnik Branko Dukić sažeo je u jednu rečenicu:

- Više reda u javnom prostoru, a manje muke i buke za građane.

Ključne stvari su kontrola buke, radnog vremena ugostiteljskih objekata i promet vozila u povijesnoj jezgri. Pročelnik za komunalno redarstvo Robertino Dujela kaže da je, usprkos kaznama, zadržavanje vozila u povijesnoj jezgri dosad bilo prekomjerno:

- U nadzor nad reguliranjem dostave uključujemo i komunalno redarstvo s daleko izdašnijim kaznama: za pravnu osobu 1.300 eura, za obrtnike 600 eura, a za fizičku osobu 130 eura, rekao je Dujela.

Komunalni redari dobit će općenito veće ovlasti. Provjeravat će i razinu decibela u ugostiteljskim objektima koji će odsad – temeljem Zakon zaštiti od buke – morati biti znatno niži. 

- Najveća novost su upravo odredbe zbog kojih će morati svi poštovati propisani decibeli koji su iznimno niski, na razini govora. To znači da se uvelike mijenja slika ljeta gradi, posebno na Poluotoku jer ugostitelji neće moći projicirati prekomjernu buku već će se morati držati niskih razina. To će našim sugrađanima donijeti normalniji, mirniji život odnosno mirniji san, kaže Mate Pinčić, pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

Za preglasnu glazbu ispisivat će se kazne; 1.320 eura za pravne osobe, 260 za odgovorne osobe u pravnoj osobi i 660 eura za obrtnike. O ovim prijedlozima odlučivat će gradski vijećnici na sjednici Gradskoga vijeća 10. svibnja.


Reci što misliš!