Događaji

od 17. do 28. travnja

Krila Oluje i Red Arrows ojačali suradnju

Krila Oluje i Red Arrows ojačali suradnju
Dino Stanin/PIXSELL

U Zemuniku Donjem danas je u tijeku zajedničko uvježbavanje Akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" i Akrobatske grupe Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske "Red Arrows".

Akrobatska grupa „Red Arrows" i ove je godine u višednevnom radnom posjetu akrobatskoj grupi „Krila Oluje", piše Radio Zadar.

Zajedničko uvježbavanje “Krila Oluje” i “Red Arrows” Zajedničko uvježbavanje “Krila Oluje” i “Red Arrows”

Zajednički letački program počeli su uvježbavati 17. travnja, a zračne akrobacije usavršavat će do petka, 28. travnja. 

Brigadir Krešimir Ražov naglašava kako se Krila Oluje nalaze u pripremama za nadolazeću sezonu međunarodnih aeromeetinga. Pred svaku sezonu koja počinje polovicom proljeća, potrebno je pripremiti program. Taj dio priprema traje dva do tri mjeseca - dodaje Ražov.

Brigadir Ražov objasnio je kako je došlo do suradnje s britanskim zračnim snagama: 

- Naš vođa Krila Oluje, brigadir Barišić, prije nekoliko godina predložio je da neke priredbe odradimo zajednički, da zajednički uvježbavamo. Na početku su to bili jednodnevni posjeti. Zajedno smo letjeli i izmjenjivali iskustva s nekoliko drugih zračnih snaga. Suradnja s Red Arrowsima se u posljednje vrijeme intezivirala, kazao je Ražov.

- Ova suradnja traje dugo, članove akrobatske grupe Red Arrows upoznali smo davno - kaže voditelj akrobatske grupe Krila Oluje Darko Belančić.

- Na svim međunarodnim susretima smo bili u dobroj komunikaciji s njima. Prije nekoliko godina otvorila se mogućnost da surađujemo. Ovo je jako veliki logistički pothvat i jako mi je drago da sve zajedno funkcionira dobro.

Belančić je objasnio da zajednički trening zapravo znači da Krila Oluje rade svoje, a grupa Red Arrows svoje - jako je teško, kaže, uskladiti dva različita tipa akrobacija da rade zajedno. Dodaje i kako je lijepo vidjeti Red Arrows i sve njihove mogućnosti, a priznaje i da "kradu" ideje te kao grupa postaju bolji iz dana u dan.

Natporučnik Danijel Rigo, uz kolegu je najmlađi  član akro - grupe Krila Oluje s 33 godine, 800 sati letenja i 12 nastupa. 

- Današnji trening je samo jedan u nizu treninga koje odrađujemo - radimo na detaljima, ispravljamo greške, isto kao i Red Arrows sa svojim programom, kaže Rigo. 


Reci što misliš!