Događaji

održan okrugli stol

Volonterski centar za izbjeglice iz Ukrajine otvorio WhatsApp grupu, pokrenuo tečajeve, kreativne aktivnosti...

Volonterski centar za izbjeglice iz Ukrajine otvorio WhatsApp grupu, pokrenuo tečajeve, kreativne aktivnosti...
Volonterski centar Zadar

Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar Zadar, povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji se ove godine obilježavao 21. ožujka, organizirala je okrugli stol na temu rada s raseljenim osobama iz Ukrajine, kao i izazova i benefita njihove integracije u hrvatsko društvo te posebice našu lokalnu zajednicu.

Okrugli stol je održan 22. ožujka 2023. u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. U raspravi o ovoj aktualnoj temi istaknuta je važnost poštivanja različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje, što je ujedno i bila tema  ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada. 

Udruga socijalnih radnika Zadar, posebice njen program Volonterski centar Zadar, aktivno radi s izbjeglicama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju nakon izbijanja rata u Ukrajini. Pritom smo organizirali brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, među ostalim: WhatsApp grupu u kojoj se pružaju informacije vezano uz prava izbjeglica i svakodnevni život, tjednu grupu podrške, kontinuirani tečaj hrvatskog (4 grupe) i engleskog jezika (2 grupe) za odrasle, ljetni tečaj hrvatskog jezika za djecu, obilazak grada i posjete zadarskim muzejima, kreativne aktivnosti za djecu i odrasle, online savjetovanje Hrvatskog pravnog centra i Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer.

Ova aktivnost za cilj je imala povezati stručnjake na području Zadarske županije koji su od samog početka pristizanja izbjeglica iz Ukrajine sudjelovali u njihovoj integraciji u naše društvo i kulturu. Ideja je bila da se podijele iskustva u praksi, iznesu izazovi i benefiti rada s raseljenim osobama iz Ukrajine i, na neki način, objedini sve ono što se u našoj lokalnoj zajednici radi kako bi im se pomoglo te na taj način stvori prilika za nastanak novih aktivnosti i programa. 

Na samom početku, Ljiljana Fabac, predsjednica Udruge socijalnih radnika Zadar, obratila se svim sudionicima i ukratko predstavila temu i paneliste okruglog stola. Kao panelisti su sudjelovali Ivana Rupčić Kajtezović (psihologinja) i Mate Bratović (profesor) iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar koji su govorili o integraciji i prilagodbi djece iz Ukrajine u školu te jezičnoj barijeri i učenju hrvatskog jezika.

Majda Vukoša, odgojiteljica koordinator u DV Radost, nadovezala se na temu odgoja i adaptacije djece u vrtić naglašavajući kako su djeca jako dobro prihvaćena. Rade Zrilić, pedagog u Srednjoškolskom đačkom domu, dotaknuo se teme smještaja osoba iz Ukrajine i suradnje Doma s ostalim institucijama i organizacijama. U nastavku se Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar MUP-a RH, osvrnuo na sam početak pristizanja osoba iz Ukrajine u našu županiju, zakonske regulative i mogućnost dobivanja iskaznice stranca pod privremenom zaštitom.

Tina Šimunov, viša stručna savjetnica za zapošljavanje na Odjelu za tržište rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Zadar, govorila je o iskustvu uključivanju Ukrajinaca na tržište rada i mogućnosti nostrifikacije diploma. Christian Vuger, koordinator za Zadarsku županiju u Hrvatskom zavodu za socijalni rad – Područni ured Zadar, dotaknuo se socijalnih prava i pomoći koje osobe pod privremenom zaštitom mogu ostvariti. Na okruglom stolu sudjelovala je i Olga Luhova, korisnica programa Volonterskog centra Zadar za izbjeglice iz Ukrajine. Olga se potrudila na hrvatskom jeziku govoriti o svim izazovima s kojima su se susreli dolaskom iz Ukrajine u Zadar, ali i dobrim stvarima koje im je ovaj grad ponudio. Za kraj je Marija Špaleta, voditeljica Volonterskog centra Zadar, predstavila sve ono što Volonterski centar Zadar radi uz suradnju s navedenim institucijama kako bi raseljenim osobama iz Ukrajine boravak u našoj županiji bio što lakši i ugodniji.

Okrugli stol se odvijao u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu – potencijalne sredine za prihvat i integraciju.


Reci što misliš!