Događaji

"Rixos Premium"

U Dubrovniku otvoren 21. mediteranski sajam zdrave prehrane

U Dubrovniku otvoren 21. mediteranski sajam zdrave prehrane

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva otvoren je u u petak u dubrovačkom hotelu "Rixos Premium".

Osnivač Mediteranskog sajma Vedran Kraljević istaknuo je zadovoljstvo što je popunjen njegov kapacitet uz velik interes posjetitelja.

„Posebno me veseli što imamo dosta novih izlagača, poglavito mladih. Ostvaruje se cilj sajma da ljudi ostanu i opstanu na selu, a mogu opstati isključivo iz ekonomskih razloga pa im je ovaj sajam potpora”, rekao je Kraljević i dodao kako je taj sajam učinkovit susret "zelene i plave oranice".

"Kroz naše inicijative i edukacije svi mogu hrabrije koračati. Ove godine imamo predavanja o kreditnim linijama HBOR-a, a jedna od tema su i solarni paneli kao male kućne elektrane. To je budućnost i prvi smo u Dubrovniku to pokrenuli”, izjavio je Kraljević.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević poručio je da takva vrsta događaja snažno pridonosi brendiranju Dubrovnika i krajnjeg juga Hrvatske kao enogastronomske destinacije.

„Hrvatska je bogata autohtonim proizvodima i na razini Europske unije smo ih oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla zaštitili četrdeset. Zbog strukture poljoprivrede, možemo osigurati kratke lance dobave, što je jako važno za turizam. Moramo povećavati ponudu hrvatskih proizvoda”, istaknuo je Kovačević.

Dodao je kako očekuje snažnije udruživanje proizvođača i cjelogodišnje osiguranje potrebnih količina za restorane i hotele, uz dodatno standardiziranje kvalitete.

„Vjerujem da bi udruženi mogli postići bolju cijenu na tržištu i bolje pregovaračke pozicije s hotelskim kućama i restoranima. Kako bismo povećali tu ponudu, moramo povećati proizvodne kapacitete. Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane, a dio proizvoda koje nudimo u turizmu uvozimo, od mesa i mliječnih proizvoda do voća i povrća”, izjavio je Kovačević.

Na programu sajma su radionica HGK o mogućnosti sufinanciranja ugradnje solarnih elektrana, predavanje HBOR-a o mogućnostima financiranja ulaganja u razvoj, okrugli stol o poljoprivredi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te gastro-show popularnih kuhara.

Mediteranski sajam organizirali su tvrtka Mediteranski sajam Dubrovnik i HGK – Županijska komora Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA i Regionalna razvojna agencija DUNEA.


Reci što misliš!