Događaji

studijsko putovanje

Strukovnjaci u Munchenu posjetili znamenitu školu, centar izvrsnosti, sajam obrta

Strukovnjaci u Munchenu posjetili znamenitu školu, centar izvrsnosti, sajam obrta

U sklopu projekta “Budi spreman i kompetentan!” UP.03.3.1.04.0003 Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar bila je na petodnevnom studijskom putovanju u Njemačkoj u predivnom Münchenu sa svojim projektnim parterima.

Upoznati su s načinom upravljanja centra. Prezentirana su im različita zanimanja kroz dualni model obrazovanja. Centar broji 24 zaposlenika i 60 vanjskih suradnika. Tijekom posjeta imali su priliku razgledavati praktične radove i radionice kroz razna zanimanja i to: soboslikar-ličilac, tesar, automehatroničar, kabine za varenje, CNC obradni centar, elektronika i elektrika, stolarija, klima i grijanje.

Imali su prilike posjetiti stručni sajam obrta (Internationale Handwerksmesse Munich). Na sajmu su izloženi proizvodi iz različitih područja. U svrhu unaprjeđenja RCK posebno su ih se dojmili štandovi s obnovljivim izvorima energije.

Posjetili su i Berufsschule fur Fahrzeugtechnik Munchen. Upoznati smo s načinom rada i upravljanja školom te smo saznali niz zanimljivosti u obrazovanju. Nastavnicima praktične nastave pruža se mogućnost doškolovavanja i tako postaju stručni učitelji. Nastava je organizirana tako da je 1/3 učenika u školi, dok su ostali na praktičnoj nastavi kod obrtnika. Sveukupno učenici imaju 12 tjedana teorijske nastave u školi.

Škola učenicima nastoji predočiti realan problem unutar pojedinog zanimanja nakon čega se pronalaze načini kako doći do rješenja. Pristup rješavanja problema sastoji se od sveobuhvatnog znanja uz potrebne stečene vještine. Učenik s obrtnikom sklapa ugovor te mu pruža mogućnost zaposlenja nakon završetka obrazovanja. Ministarstvo obrazovanja Njemačke, zajedno sa firmama izrađuje plan i program rada te ih prenosi na regionalne razine. Učitelji temeljem plana razrađuju program rada. Završni ispit se provodi u komori. Ispit se sastoji od 3 dijela (teorija, praksa i usmeni ispit). Znanja vezana uz poslovna prava i gospodarstvo ostvaruje se kroz ispit iz politike i gospodarstva.

Tvrtke preuzimaju odgovornost za učenike koji se školuju. Škola pruža mogućnost doškolovavanja za osobe starije od 21 godinu u trajanju od dvije godine. Zanimanja koje učenici imaju priliku pohađati u školi su: strojovođe i kontrolori željezničkog prometa, autolimari, automehatroničari, vulkanizeri, vozači gradskog prometa.

Pružena im je prilika da uz vodstvo predmetnog nastavnika i ravnatelja škole posjetimo učionice prilagođene zanimanjima koje škola nudi.

Sadržajno provedeno vrijeme sa prekrasnim ljudima i divnim domaćinima!