Događaji

Feministička udruga

Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela
Patrik Maček/PIXSELL

Publikaciju s rezultatima istraživanja o položaju žrtava kaznenih djela u hrvatskome kaznenopravnom sustavu predstavila je u utorak u Karlovcu feministička udruga Ženska soba te je najavila kako slijedi kampanja s preporukama policiji, DORH-u, sudovima i udrugama.

U istraživanjima je sudjelovalo 177 osoba, od žrtava kaznenih djela, do policije, predstavnika državnog odvjetništva, sudova i organizacija civilnoga društva, a voditeljica pravnog tima Ženske sobe Anamaria Drožđan-Kranjčec rekla je da je cilj bio dobiti uvid u položaj i prava žrtava kaznenih djela.

Zaključci publikacije naziva „Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse“ jesu da žrtve nisu dovoljno informirane o svojim pravima, a da su dovoljno informirane, lakše bi prošle proces od prijave do pravomoćnosti presude.

U velikoj većini žrtve su se žalile na predugo trajanje postupka, što posebno dolazi do izražaja kada se radi o kaznenim djelima s elementima nasilja, u kojima je čekanje dvije, tri ili pet i više godina na presudu preteško, istaknula je Drožđan-Kranjčec, koja je ujedno i urednica publikacije. Rekla je da 17 posto žrtava nije dobilo nikakve upute o svojim pravima od policije, a njih 60 posto je reklo da pri ispitivanju na sudu moraju doći u bliski kontakt s okrivljenicima.

Sudovi uglavnom imaju audiovideo uređaje za ispitivanje žrtava, ali je 68 posto sudaca reklo da imaju samo jedan uređaj na sudu, što nije dovoljno pa su česti susreti žrtava i počinitelja, okrivljenika.

“To nije sukladno standardima zemljama članicama EU-a o položaju žrtava u zgradama sudova, što može utjecati destabilizirajuće na žrtve i njihov iskaz”, rekla je Drožđan-Kranjčec.

Također, žrtve ne dobivaju zakonom propisanu kompenzaciju, tj. novčanu naknadu iako je Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela na snazi već deset godina.

Žrtve su isticale da nemaju uvijek potporu društva, pa ni branitelja, a rezultati istraživanja upućuju na to da treba još raditi na korištenju raznih instituta namijenjenih zaštiti žrtava.

Na temelju tih i drugih rezultata istraživanja slijedi 60 dana kampanje - održat će se okrugli stolovi, a nakon Zagreba i danas Karlovca u još 11 županija počela je i online kampanja. Ženska soba obratit će se i sudovima, policiji, državnom odvjetništvu i drugim institucijama.

Projekt „Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/svjedokinjama kaznenih djela“  provodi Ženska soba u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Hrvatskim pravnim centrom i partnerskom organizacijom Skloništa za žene s Islanda. Projekt je dobio 138.985 eura financijske potpore od Islanda, Lihtenštajna i Norveške u sklopu EGP/Norveških grantova.


Reci što misliš!