Događaji

18. ožujka

Benkovački HDZ obilježava 33. obljetnicu osnivanja i pokušaja atentata na Tuđmana

Benkovački HDZ obilježava 33. obljetnicu osnivanja i pokušaja atentata na Tuđmana
Marko Ledenko- Mane

Benkovački Gradski odbor HDZ-a u subotu, 18. ožujka 2023. obilježava 33. obljetnicu svog osnivanja i pokušaja atentata na dr.Franju Tuđmana.

Obilježavanje obljetnice započet će polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća u 17,30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana i spomenika hrvatskim braniteljima, ispred bivšeg hotela Asseria gdje se, istog dana kada se osnivao HDZ, dogodio neuspješni pokušaj atentata Boška Čubrilovića na predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana, koji je kasnije postao i prvi hrvatski predsjednik. 

Prigodna svečanost održat će se  u 18 sati u Vatrogasnom domu. Prikazat će se isječak iz filma Jakova Đinđića „ Benkovac  1990 - Prekretnica za Hrvatsku „.

Hrabrim činom osobnog dolaska u Benkovac, gdje je živjela znatna srpska manjina, dr Franjo Tuđman osobno je, usprkos upozorenjima, htio potvrditi odlučnost hrvatskog naroda na samostalnost i obranu od nadirućeg velikosrpskog ekstremizma. 

Tog  dana  na Poljudu  igrao se  veliki hrvatski derbi  Hajduk - Dinamo i cijeli stadion skandirao je dr. Franji Tuđmanu i Hrvatskoj. Nakon ovog događaja i zadnji neodlučni Hrvat, shvatio je da se sprema krvavi rat u stvaranju samostalne Hrvatske.

U Kulturno-zabavnom programu nastupit će poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari. 


Reci što misliš!