Događaji

Dobre vijesti

Realizacija stomatološke skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom sve bliže

Realizacija stomatološke skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom sve bliže
Pixabay

Danas je u Velikoj vijećnici Doma županije održan još jedan sastanak o osiguranju stomatološke skrbi za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom.

Na sastanku s pročelnikom za zdravstvo Markom Kolegom bili su predstavnici brojnih udruga iz Zadarske županije, među kojima i Doris Bailo iz Udruge „Cukrići“.

- Današnji sastanak prošao je zadovoljavajuće, rekla je Bailo dodavši kako je spomenut datum 1. lipanj 2023., kada bi trebala profunkcionirati stomatološka ambulanta u Poliklinici OB Zadar.

 

Bailo je dodala kako su poznati i svi podaci koliko je osoba s invaliditetom na području Zadarske županije (slika 1.), znači ne samo oni koji su registirani po Udrugama. Riječ je o podacima koje su dobili o pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

Po tim podacima u Zadarskoj županiji živi 21.171 osoba s invaliditetom, od kojih 11,2 % je u dobi od 0-19 godina. Najčešće vrste oštećenja kod osoba s invaliditetom s područja Zadarske županije, na temelju Zakona o registru osoba s invaliditetom, su mentalna oštećenja te višestruka oštećenja.

 

Podsjetimo, djeca s poteškoćama u razvoju, primjerice djeca s autizmom, ali i osobe s invaliditetom, u Zadru nemaju adekvatnu stomatološku pomoć, odnosno istu mogu dobiti u KBC-u Split ili drugim kliničkim bolničkim centrima.

No, problem su duge liste čekanja. Ponekad se čeka i više od godine dana, što je vrlo frustrirajuće za njihove roditelje dok djeca trpe i velike bolove.

Djeca s autizmom, ali i  odrasle osobe s mentalnim poteškoćama, prilikom bilo kakvog stomatološkog pregleda ili zahvata moraju primiti opću anesteziju.

5d8f5b2a17db272ab0bbc92b4e65be68.jpg?v=2

U nastavku donosimo kratak osvrt Doris Bailo o današnjem sastanku:

Današnji sastanak po temi stomatološke skrbi za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u Velikoj vijećnici Doma Županije prošao je zadovoljavajuće.

Stomatološki dio – plan nabave je stavljen u plan nabave – županijski proračun za 2023. – kroz par tjedana taj dio bi trebao biti gotov.

Bolnički dio – oprema i radovi za koje je u proračunu Zadarske županije osigurano milijun kuna – gotovi kroz 6-8 tjedana.

Pročelnik dr. med Kolega je bio na sastanku u Zagrebu (u međuvremenu od posljednjeg sastanka koji je imao s nama) i dogovorena je suradnja za naše anesteziologe (što bi i kako bi trebali postupati).

Prisutnima na sastanku je obrazložena mogućnost da se krene u pripravne radnje – da se za djecu i odrasle koji nemaju stomatološku medicinsku dokumentaciju uputi da se odradi i taj dio – uzimanje statusa zubi od strane dr.dent.med. Mire Selestrin – za djecu i odrasle koji taj dio (zubni status) nemaju riješen.

Stomatološka skrb bi trebala proraditi do 01.06. – sredine ljeta.

Kad ambulanta započne s radom, podrška je dobivena i od Zagreba – pomoć specij.zdr.osoblja.

Zadar ima 2 oralna kirurga,  no upitno je hoće li oboje biti u mogućnosti ili samo jedna…


Reci što misliš!