Događaji

Dobra djela zlata znače

Vatrogasna zajednica Tirola donirala DVD-u Preko navalni kombi

Vatrogasna zajednica Tirola donirala DVD-u Preko navalni kombi
Naši školji

U Dobrovoljno vatrogasno društvo Preko stiglo je prvo, od planirana dva, donirano vozilo iz austrijske savezne države Tirol.

Riječ je o navalnom kombiju, a donacija je rezultat dobrih odnosa i suradnje Vatrogasne zajednice Zadarske županije s vatrogasnim zajednicama Tirola, koja je potvrđena i potkraj prošle godine, kad je u Tirolu boravilo izaslanstvo Zadarske županije: predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša i Matej Rudić, zamjenik župana Šime Vicković te čelni ljudi nekoliko gradova i općina.

 

- Navalni kombi marke Mercedes, koji je prešao tek 30.000 kilometara, u cijelosti je opremljen, a koristit ćemo ga ponajprije u intervencijama pri gašenju požara, ali i u slučaju poplava jer ima veliku i jaku pumpu za crpljenje vode. Osim toga, kombi je predviđen i za prijevoz devet osoba, što znači da na intervenciju odmah mogu krenuti devetorica vatrogasaca, komentirao je predsjednik DVD-a Preko Branko Kolega.

Najavio je da bi uskoro trebala stići još jedna donacija – navalni kamion, što će itekako pomoći u intervencijama, a ukupno će ove godine u Zadarsku županiju iz Tirola doći čak 16 vatrogasnih vozila.

 

Namijenjeni su DVD-ima iz Preka, Benkovca, Nina, Obrovca, Paga, Privlake, Sv. Filipa i Jakova, Starigrada te s otoka Ista i Molata, a dobrovoljna vatrogasna društva koja se opremaju u sklopu programa moraju ispunjavati uvjet da posjeduju funkcionalnu garažu za vatrogasna vozila koja će im biti donirana.

- Zahvalni smo našoj županijskoj vatrogasnoj zajednici sa Željkom Šošom i Matejom Rudićem na čelu te Peteru Logaru, Hubertu Ritteru i  Alfonsu Gruberu iz Tirola koji su prepoznali rad vatrogasaca u Zadarskoj županiji i pomažu vatrogasnim postrojbama, komentirao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

 

Projekt Tirol za hrvatsko vatrogastvo provodi se 14 godina na područjima kontinentalnih županija, a suradnja Tirola i Zadarske županije kao jedine na obali započela je 2020. godine s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ražanac.

Proširenjem projekta na Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije u 2021. i 2022. godini vatrogasnim vozilima i opremom opremljeni su DVD-i Sukošan (1), Stankovci (2), Polača (2), Tkon (2), Pljusak-Nin (2), Žegar (1), Povljana (1), Starigrad-Paklenica (1), Rava (1), Pakoštane-Vrgada-Vrana (1).

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Preko osnovano je 1999. godine i jedino je vatrogasno društvo na području Općine Preko, a broji 25 članova.

Zgrada Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Preku koristi se od 1999. godine, a obnovljena je 2022.

 

Od osnutka 1999. godine DVD Preko imalo je više od 500 vatrogasnih akcija, svake godine između 35 do 45 akcija gašenja požara, uglavnom šumskih, a 2017. godine bilo je i 36 ispumpavanja od poplava.


Reci što misliš!