Događaji

utorak, 14. ožujka

Skupština Hrvatskog geografskog društva Zadar uz uručenje godišnjih nagrada Federik Grisogono

Skupština Hrvatskog geografskog društva Zadar uz uručenje godišnjih nagrada Federik Grisogono

Skupština Hrvatskog geografskog društva Zadar održat će se u utorak, 14. ožujka s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Na skupštini će biti uručena godišnja nagrada Federik Grisogono u tri kategorije, za iznimne rezultate tijekom studiranja u akademskoj godini 2021./2022., za nastavni rad i za znanost. Nagrade će biti uručene i učenicima i njihovim mentorima koji su ostvarili iznimne rezultate na županijskom Natjecanju iz geografije 2022. godine i Međužupanijskoj smotri GLOBE 2022.

Nakon skupštine uslijedit će predavanje prof. dr. sc. Vladimira Skračića Geografija i onomastika.

Vladimir Skračić hrvatski je jezikoslovac i onomastičar, predan dokumentiranju i znanstvenoj interpretaciji naše toponimijske baštine. Skračić je, samostalno ili sa suradnicima, prikupio i obradio impozantan korpus od preko 17000 toponimijskih jedinica na sjevernodalmatinskim otocima i Kvarneru.

Sudjelovao je u osnivanju Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru (2003.), danas Centra za onomastiku i etnolingvistiku te pokretanju Biblioteke Onomastica Adriatica. Osim toponimijom i leksikologijom, Skračić se aktivno bavi dokumentiranjem i zaštitom hrvatske maritimne baštine, materijalne i nematerijalne.

Suosnivač je, na Jadranu vrlo poznate, udruge i regate Latinsko idro, koja je od ove godine upisana u Registar hrvatske nematerijalne baštine. Skračić je autor Toponomastičke početnice (2011.), kao i knjiga Kornati kad su bili Kurnati (2021) i More, more i opet more (2022) te dokumentarne serije Kurnati: abeceda sjećanja (2023). U svom predavanju prof. Skračić naglasit će povezanost geografije i onomastike te izložiti crtice iz bogatog znanstvenog korpusa.


Reci što misliš!