Događaji

novi predsjednik Udruge vinara Zadarske županije

Bobanović: Mi smo destinacija sa značajnim brojem ekoloških, organskih proizvođača vina i ulja, a mi to uopće ne ističemo!

Bobanović: Mi smo destinacija sa značajnim brojem ekoloških, organskih proizvođača vina i ulja, a mi to uopće ne ističemo!

Udruga vinara Zadarske županije ima novo vodstvo. Nakon više od četiri godine njezin predsjednik više nije Tomislav Glavić, zamijenio ga je Radoslav Bobanović. Što se napravilo, čime su nezadovoljni, što su sljedeći ciljevi?

Otkako je 2018. godine osnovana, Udruga vinara nedvojbeno je jedna od najzaslužnijih što su vina postala jedan od nezaobilaznih simbola Zadarske županije. Golem trud je, da bi to bilo tako, uložio dosadašnji predsjednik Tomislav Glavić. Posebno naglašava posljednju godinu mandata: 

- Jednostavno više fizički nisam mogao stizati obnašati ovu funkciju uz sve ostale jer sam, među ostalim, na čelu Udruge vinara i vinogradara Nadin. Očekivao sam bolju inicijativu od članova udruge i bolju podršku, konkretniju od strane lokalne politike, rekao je za Radio Zadar Tomislav Glavić, bivši predsjednik Udruge vinara Zadarske županije.

Svjestan svih problema, jer je uz Glavića i dosad bio najistaknutiji predstavnik zadarskih vinara, je novoizabrani predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Radoslav Bobanović: 

- U protekle četiri godine smo se pokazali da smo vrijedni, da možemo. E sad treba iskoračiti, mi ćemo poraditi na jednom zajedničkom proizvodu, svih vinara pa da se čuje da Zadarska županija ima vino! Po čemu smo najčuveniji? Moguće maraština, moguće plavina..., kazao je Bobanović.

- Ali, nama treba pomoći Županija, Zadar, Biograd, Benkovac... i sve druge lokalne zajednice i institucije koje žele da mi postojimo. Jer sinergija je stvaranje okružja, svi zajedno dijelimo taj dohodak, dodao je.

I Bobanović i Glavić jamče da će i dalje vrhunski raditi ono što znaju najbolje – vrhunska vina. Ali pomoć im je neophodna u plasmanu proizvoda. Uz vina, imaju i ideje. Prije svega, nužno je mjesto u Zadru na kojem bi turisti mogli kupiti sve domaće vrhunske proizvode: 

- Neće svi turisti ići tamo, ali kada vide da se nude vino, sir, pršut, riba, ulje... s naglaskom da je to bio-... Jer mi smo destinacija sa značajnim brojem ekoloških, organskih proizvođača vina i ulja. Pa to treba istaknuti, a mi to uopće ne ističemo! Ali, za to nam treba dati prostor, kazao je Bobanović.

Ali namjera je zainteresirati i domaće ljude te turiste na kružnim putovanjima:

- Od Nina do Skradina imamo 12 objekata, vinarija koje su jako interesantne točke za posjet, a tu imate pršut, sir, ručkove, večere... a ljudi ne znaju da to uopće postoji. I tu ćemo napraviti već ovog ljeta organizirani pristup i privlačiti domaće i strane ljude.

- Što se tiče kruzera i Gaženice, i tamo ćemo se pojaviti i nuditi im svoja vina. Kruzerski gosti dolaze sa stotina strana i neka njih pet ili deset posto nas i naša vina spomene, brzo će se diljem svijeta proširiti vijest o Zadarskoj županiji kao vinskoj destinaciji, ističe Bobanović.

Nadaju se i da će se u sljedećim godinama, pored mnoštva stranih, pronaći više mjesta na policama trgovina i stolovima restorana za domaća ekološka vina. Tako bi ga češće konzumiralo domaće stanovništvo, ali bi se i upotpunila turistička slika Hrvatske, gostima bismo uz naše more i sunce mogli ponuditi i sve izvorno i domaće na stolu.


Reci što misliš!