Događaji

SUBOTA, 11. OŽUJKA

Sve je spremno za Dugi Otok Trail 2023

Sve je spremno za Dugi Otok Trail 2023
Petar Glebov/PIXSELL

U subotu, 11. ožujka održat će se Dugi Otok Trail kroz očaravajuće prizore parka prirode Telašćica i otočja Zadarskog arhipelaga. Centralno mjesto događanja je Sali, slikovito ‘’malo misto’’ na obali ovog otočkog dragulja.

Posebna brodska linija za sudionike Dugi Otok Traila 2023. je popunjena. Na Dugi Otok možete doći redovnim linijama iz Zadra. Red vožnje redovnih linija možete pronaći OVDJE.

Utrka ima tri dužinske kategorije:

Bay Green – 11 km, 385 m+

Dugi Otok Trail 2017. Dugi Otok Trail 2017.

Staza je prikladna za početnike, ali može biti i izazov za natjecatelje željne utrkivanja. Start je na rivi u Salima, a staza nudi predivne poglede na razvedenu uvalu Telaščicu i njene otoke, a vjerujemo da nitko ne može ostati ravnodušan na pogled s najljepšeg vidikovca, Grpašćak, s kojeg se vide poznati klifovi Dugog Otoka, zaljev Telaščica i Kornati u daljini.

Cilj je pokraj jezera Mir. Organizator će prevesti stvari natjecatelja na cilj, a u Sali vas vraća organiziran prijevoz brodom – tako ćete imati priliku provozati se kroz jedinstvenu ljepotu Parka prirode Telaščica (ovaj prijevoz je uključen u cijenu startnine)

Limit za završiti ovu stazu je 3 sata.

Cliff Blue – 25 km, 840 m+

Staza od natjecatelja traži određenu razinu kondicije i iskustva (i spretnosti), te nije namijenjena potpunim početnicima dok naprednijim početnicima može biti dobar izazov na kojem se mogu okušati. Start je od jezera Mir (natjecatelje na start iz Sali vozi brod), te nakon starta prolazi uz geološki fenomen – slano jezero Mir odakle se diže na impozantne Dugootočke klifove.

[Dugi Otok Trail 2017.] Dugi Otok Trail 2017.

Dio uz klifove ima tehnički zahtjevnijih dijelova na kamenjaru te od natjecatelja traži spretnost i veći oprez. Taj dio ima i nekoliko najljepših vidikovaca na stazi, a na nekoliko dijelova se ulazi u gusto mediteransko raslinje, dok se trči na stazi prekrivenoj mahovinom. Zanimljivi su takvi česti kontrasti na stazi. Staza prolazi uz još jedan otočki fenomen – Žmansko jezero, u kojem je slatka voda.

Nekada, dok se više bavilo zemljoradnjom, kada bi se razina jezera podigla, otočani bi brali grožđe iz malih čamaca. Pred dolazak na cilj u izlazi se u sam kraj zaljeva Telaščica i uz maslinike se trči u Sali .

Organizator će prevesti stvari natjecatelja na cilj (za to ćete dobiti vreće u startnom paketu). Na start na jezero Mir vas vozi organiziran prijevoz brodom (uključen u cijenu startniune) – tako ćete imati priliku provozati se kroz jedinstvenu ljepotu Parka prirode Telaščica (ovaj prijevoz je uključen u cijenu startnine)

Limit za završiti ovu stazu je 5 sati.

Red – 38 km, 1080  m+

Staza od natjecatelja traži visoku razinu kondicije i iskustva (i spretnosti), te nije namijenjena početnicima. Start je iz Sali te uz more kroz Telaščicu dolazi do jezera Mir, odakle se diže na impozantne Dugootočke klifove. Dio uz klifove ima tehnički zahtjevnijih dijelova na kamenjaru te od natjecatelja traži spretnost i veći oprez. Taj dio ima i nekoliko najljepših vidikovaca na stazi, a na nekoliko dijelova se ulazi u gusto mediteransko raslinje, dok se trči na stazi prekrivenoj mahovinom.

Zanimljivi su takvi česti kontrasti na stazi. Staza prolazi uz još jedan otočki fenomen – Žmansko jezero, u kojem je slatka voda. Nekada, dok se više bavilo zemljoradnjom, kada bi se razina jezera podigla, otočani bi brali grožđe iz malih čamaca.  Od Žmanskog jezera nakon nekoliko uspona i spusteva dolazi se u Žman, slikovito jestašce na sjevernoj obali otoka. Od Žmana, staza vodi cijelo vrijeme uz more, sve do cilja u Sali.

Limit za završiti ovu stazu je 7 sati.

Ukoliko se pitate zašto bi se ova utrka i staza znatno razlikovale od bilo koje druge otočke utrke na kojoj ste već bili i ukoliko se ne možete odlučiti da li doći na utrku ili ne, uvjerit ćemo vas da je ovaj otočki dragulj stvoren za outdoor aktivnosti.

Na cilju utrke očekuje vas sajam otočnih proizvoda i neizostavna fešta. Ako niste znali, Dugootočke fešte su dobro poznate po odličnom „štihu“, jedinstvenoj Tovarećoj mužici i dobroj spizi".


Reci što misliš!