Događaji

Svatko zaslužuje poštovanje

Je li to šala ili zlostavljanje? Odgovori na pitanja o cyberbullyingu

Je li to šala ili zlostavljanje? Odgovori na pitanja o cyberbullyingu

Što vas zanima o cyberbullyingu? To je pitanje globalni ured UNICEF-a postavio mladima i dobio na tisuće odgovora iz cijelog svijeta. Cyberbullying se događa na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje i igranje igara.

Prijatelji se često šale, no ponekad je teško razlikovati šali li se netko ili te pokušava povrijediti, posebno online. Ako se osjećaš povrijeđeno i čini ti se da se drugi ne smiju s tobom nego tebi, šala je vjerojatno otišla predaleko. Ako se situacija nastavi i nakon što jasno daš do znanja da ti se to ne sviđa te se osjećaš uzrujano, moguće je da je riječ o zlostavljanju. Kod cyberbullyinga često može biti uključen velik broj ljudi, uključujući strance. Svatko zaslužuje poštovanje – i online i offline.

KOJE SU POSLJEDICE CYBERBULLYINGA?

Kod online nasilja čovjek se može osjećati kao da nigdje nije siguran, čak ni u vlastitom domu. Posljedice mogu biti dugotrajne i različite:

Mentalne – osoba se može osjećati uzrujano, glupo, čak i ljuto
Emocionalne – osoba se može osjećati osramoćeno i izgubiti interes za ono što voli
Fizičke – umor, nesanica, bol u trbuhu, glavobolje

Žrtve cyberbullyinga mogu se osjećati bespomoćno i odustati od traženja rješenja za situaciju kroz koju prolaze, no važno je znati da se teškoće mogu prevladati i da ljudi mogu ponovno izgraditi svoje samopouzdanje i zdravlje.

KOME DA SE OBRATIM AKO DOŽIVLJAVAM CYBERBULLYING I ZAŠTO JE TO VAŽNO?

Ako smatraš da te netko zlostavlja, prvi je korak potražiti pomoć od osobe od povjerenja, kao što su roditelji, blizak član obitelji, nastavnik, pedagog, psiholog u školi, trener ili druga odrasla osoba od povjerenja – imaš pravo na sigurnost. Ako ti je neugodno razgovarati o toj temi s ljudima koje poznaješ, možeš nazvati Hrabri telefon na kojemu možeš dobiti stručan savjet.

Ako se zlostavljanje događa na društvenoj mreži, možeš osobu blokirati i formalno prijaviti osobu. Prijavi može pomoći screenshot spornih poruka i postova. Ako zlostavljanje dovodi u pitanje tvoju sigurnost svakako se obrati odrasloj osobi i policiji za pomoć.

 

Više na portalu ŠKOLA!


Reci što misliš!