Događaji

9. ožujka

Mjerenja šećera i krvnog tlaka na Svjetski dan bubrega

Mjerenja šećera i krvnog tlaka na Svjetski dan bubrega
Bojan Bogdanić

Sljedećeg se tjedna u četvrtak 9. ožujka 2023. obilježava Svjetski dan bubrega, a kao i prethodnih godina, nositelj prigodne kampanje podizanja svijesti javnosti o bubrežnim bolestima je Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora, uz partnere Hrvatsku udrugu nefroloških sestara i tehničara, Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Globalna je tema kampanje: "ZDRAVLJE BUBREGA ZA SVE - Spremnost na neočekivano, podrška ranjivima!" i fokusirana je na jačanje javnozdravstvenih politika i preventivnih strategija koje daju prioritet prevenciji, ranom otkrivanju i upravljanju bubrežnim bolestima, posebno poučeni iskustvima pandemija i prirodnih katastrofa kojima smo svjedočili proteklih godina.

Nastavno na globalnu temu, glavna tema kampanje u Republici Hrvatskoj je dostupnost hemodijalize, s posebnim naglaskom na uvođenje hemodijalize kod kuće za hrvatske pacijente, što im do sada nije bilo omogućeno.

Naime, kućna hemodijaliza donosi pacijentima cijeli niz zdravstvenih koristi:
- smanjenje smrtnosti
- produljenje životnog vijeka
- podizanje kvalitete života
- mogućnost povratka u svijet rada
- smanjenje komplikacija bolesti

Na sam Svjetski dan bubrega, u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru i Slavonskom brodu bit će na gradskim trgovima organizirana mjerenja šećera i krvnog tlaka, kojima se u rizičnim populacijama želi napraviti screening za potencijalno oboljele, kako bi ih se što ranije uputilo na liječenje.


Reci što misliš!