Događaji

#video

Prestižna Yamaha glazbena škola u Zadru počinje s radom 1. travnja!

Prestižna Yamaha glazbena škola u Zadru počinje s radom 1. travnja!
Iva Pejković

Prvi polaznici Yamaha school of music počinju s radom već 1. travnja! Provjerili smo kako teku pripreme i upoznali mentore u Centru za kreativne industrije u Zadru.

Budući profesionalci od osam godina, bez gornje dobne granice imat će mogućnost u YMS Zadar, po uzoru na već otvorene škole u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Osijek, Čakovec), učiti po strukturiranom kurikulumu razne moderne i klasične instrumente, a to su bubanj, bas, sve vrste gitara i ukulele, klavir, klavijature, viol ina,  saksofon, flauta - i pjevanje!

Lucija Grabovac kazala nam je kako ova škola ima 30 milijuna polaznika diljem svijeta.

- Naša škola pokrenula je nekoliko glazbenih programa za djecu i mlade. Osim tečajeva za djecu, potoje i tečajevi 8 plus (gitara, bas gitara, violin, bubnjevi, pjevanje). Licencirani učitelji u Zadru sada rade s mentorima. Među nama je i klavijaturist Jurica Leikauff, koji će nam održati demo - sat.

A tako je i bilo, i mi smo se okušali u stvaranju glazbe:

- Smatrali smo da u moru pressica možemo malo uživati u glazbi. Danas ste dobili jedan relativni uvid u ono što se zbiva u našoj učionici. Polaznici imaju između 6 i 8 godina, u programu Music adventure. Razvijamo i unutarnje uho ali isto tako i pjevanje i sviranje na klavijaturi. Puno je igre, zabave, slikovitosti, Yamaha je to izbrusila u posljednjih 70-ak godina, kazao nam je Olja Dešić, glazbenik.

- U Japanu je ovo najozbiljniji i najveći sustav koji priprema djecu i mlade za akademije. Metoda se mijenja u smislu retorike ovisno o dobi, ali uvijek pod sloganom Let's play! Do sad smo uspješni u Rijeci, Čakovcu, Osijeku i Zagrebu, a od 1. travnja smo u Šibeniku i Zadru.

Radimo u predivnom prostoru Centra za kreativne industrije koji nam pruža tehničku infrastrukturu, a sva ova oprema je naša. Naši učenici ne moraju ništa nositi. Nastojat ćemo sve prikazati i na otvorenim danima 11. i 12. ožujka za sve zainteresirane. Naša završna produkcija bit će u velikoj multimedijalnoj dvorani.

Glazbeni program produkcije (Rock school of London) pokriva edukaciju za glazbenu produkciju za sve generacije.

- Ispiti se polažu po tzv. britanskom standardu koji je priznat u cijelom svijetu. Postoji osam stupnjeva, a mogu se polagati i online. Nemamo ni dobnu granicu. Naš najstariji polaznik u Hrvatskoj ima 70 godina!

Prvi dio edukacije starta 1. travnja sve do 30. lipnja, a nastavlja se u rujnu, početkom školske godine. Dan otvorenih vrata organizira se 11. i 12. ožujka stoga ne propustite i sami zaviriti u Centar za kreativne industrije!

 

Kalelarga

Reci što misliš!