Događaji

#književnost

Pogledajte video koji su po motivima Judite snimili zadarski studenti

Pogledajte video koji su po motivima Judite snimili zadarski studenti

21. veljače, povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika, objavljen je "Emocije i Judita Marka Marulića", film zadarskih studenata nastao inspiriran čitanjem književnog teksta "Judita", a koji od zaborava čuva hrvatsku čakavicu Oca Hrvatske Književnosti.

Istoimeni projekt pod nazivom "Emocije i Judita Marka Marulića (uz 500. obljetnicu tiskanja)" osmišljen je u obliku filma i, kao dio izvedbene umjetnosti, izrađen u povodu 500-te obljetnice tiskanja kolosalnog epa hrvatske književnosti, Judite (1521.) Marka Marulića.

Film je produkt dvogodišnjih literarnih emocionoloških radionica i emocionoloških istraživanja koja su se kontinuirano provodila sa studentima u okviru dvaju kolegija: Hrvatska književnost srednjeg vijeka i renesanse i Medijska kultura na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru. Mentorica je prof. Jelena Alfirević-Franić.

U dvanaestominutnom filmu, na hrvatskom jeziku, studenti su glumom, slikom, zvukom i glazbom, scenografskim rješenjima te samostalnom montažom prikazali emocije protagonistkinje Judite na predlošku istoimene knjige iz 1521. oca hrvatske književnosti, Marka Marulića.

Tako su povezali a) književnopovijesna znanja o Juditi nacionalnog književnika; b) znanstveni učionički rad o književnoznanstvenoj disciplini emocionologiji te c) umjetnički rad kroz stvaranje filmskog medija.

U filmu su sudjelovali vrijedni studenti Sveučilišta u Zadru: Katarina Šipić, Mirna Udovičić, Damir Jukić, Paula Ikić, Ivan Katuša, Filip Grgas, Mateo Udovičić, David Kolić, Frane Magdalenić, Ivona Džolić, Ivana Violić, Gabrijela Rubelj, Evita Iglić, Alisa Žanko, Marta Vukić i Klara Hodak.


 


Reci što misliš!