Događaji

dan turističkih vodiča

Zadarsko područje prepuno je lokaliteta koji imaju sjajnu priču

Zadarsko područje prepuno je lokaliteta koji imaju sjajnu priču
Dino Stanin/PIXSELL

Međunarodni je dan turističkih vodiča. U cilju poboljšanja svoje usluge, ali i bolje valorizacije kulturne baštine zadarskoga kraja, zadarska Udruga turističkih vodiča Donat radi na osmišljavanju novih kulturno-povijesnih ruta kojima bi produljili sezonu, ali i izmijenili uobičajene putove vođenja gostiju.

Zadarsko područje prepuno je lokaliteta koji imaju „sjajnu priču", tvrde članovi udruge Donat, pa osmišljavaju nove rute, najprije one koje bi goste vodile i izvan Poluotoka.

- Svaki naš kvart može izvući neku znamenitost. Mi ćemo tijekom ožujka imati edukaciju naših članova o baštini Dikla, a nadam se da ćemo onda to proširiti i u druge dijelove grada, kaže predsjednik udruge Ivica Škriljevečki.

Nadaju se kako će se edukacije proširiti i na druge kvartove.   

Uz to, zanimljive nove rute pripremaju se s kolegama u otočnom dijelu županije, a još atraktivnije je posljednjih godina zadarsko zaleđe.

- Take it Slow projekt koji radi na promociji gastronomije Ravnih Kotara – ljudi se stvarno oduševe, i vraćaju se istraživati - dodaje predsjednik Udruge Donat. 

Osim spomenutog, Udruga Donat aktivna je u borbi za regulaciju statusa turističkih vodiča, unutar izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu . Pri tom se od domaćih vodiča zahtjeva minimalno znanje stranoga jezika razine B2, dok se od stranaca traži samo poznavanje hrvatskoga „u dovoljnoj mjeri" : 

- Mijenja se zakon sukladno liberalizaciji tržišta protiv čega nemamo ništa, ali od nas se zahtjeva minimalno znanje stranoga jezika razine B2, a u isto vrijeme za strane vodiče se traži samo poznavanje hrvatskoga „u dovoljnoj mjeri".

Naš je stav da treba biti također B2 razina poznavanja hrvatskoga jezika. Mislim da vodič zaista treba uroniti u neko središte, lokalitet, da bi ga se moglo valjano tumačiti, a pogotovo poznavati hrvatski jezik - ukazuje Škriljevečki. 

Na međunarodni dan turističkih vodiča, Udruga "Donat", organizira predavanje na temu "Dilina haljina - od vjenčanice preko muzejskog eksponata do zadarskog identitetskog simbola". 


Reci što misliš!