Događaji

Otpor

Stotine građana na prosvjedu protiv spalionice Rebro

Stotine građana na prosvjedu protiv spalionice Rebro
Lovro Domitrovic/PIXSELL

Nekoliko stotina građana je u subotu prosvjedovalo protiv izgradnje spalionice otpada KBC-a Zagreb kako bi izrazili svoju zabrinutost zbog utjecaja spalionice na zdravlje i okoliš te tražili da se odustane od projekta.

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa “Stop spalionici Rebro”, uz podršku Zelene akcije. Građani su krenuli od parka Maksimir putem Bukovačke, Kišpatićeve i Gorjanovićeve ulice do jugoistočnog dijela parka Ivana Šretera koji se nalazi ispred ulaza u KBC Zagreb.

 

- Građane pozivamo da se informiraju o ovome projektu i potpišu peticiju kako bi ga mogli zaustaviti. Trenutno imamo prikupljeno preko 10 tisuća potpisa. Inzistiramo da demokratski postupak u cijelosti bude transparentan, što do sada nije bio, rekla je predstavnica inicijative Maris Špero.

Stotine prosvjednika okupilo se izražavajući nezadovoljstvo brojnim transparentima i uzvicima kao što su “Stop spalionici, stop lažima, stop zagađivanju zraka”, “Studija lakrdija”, “Maksimir ne damo” i “Gdje ima dima, nema zdravlja”.

 

Inicijativa navodi da su ključni argumenti protiv izgradnje spalionice nedostatak procjene rizika i inicijalne studije izvodljivosti koja bi uopće dokazala da je spalionica najbolje rješenje za Maksimir. Također, da je jednako važna i opasnost koja vreba iz činjenice da je pozicionirana u gusto naseljenom području.

Sutra završava javna rasprava o spalionici, a inicijativa očekuju da Ministarstvo gospodarstva pregleda sve prigovore kojih je stiglo preko 800 na adresu ministarstva.

 

- Očekujemo (…) da se odustane od studije i da se projekt zaustavi u ovoj fazi, rekla je Špero.

Špero je istaknula i manjkavosti projekta napominjući da je Ministarstvo gospodarstva dosada netransparentno po ovome pitanju. Kad je projekt izašao na raspravu 30. prosinca, nije bila dostupna cijela dokumentacija, već skraćena verzija, dodala je.

- Tek 19. siječnja smo uspjeli dobiti u cijelosti studiju, te tražili produljenje javne rasprave. Koja se produljila na dvadeset dana tijekom čega se manipuliralo dokumentacijom, rekla je Špero pojašnjavajući da je o problemu obaviještena Europska unija.

 

U blizini samog ulaza na Rebro prosvjednicima su se obratili i drugi aktivisti, a građani su uzvicima “Plenki i Vili gdje ste se krili?” izrazili nezadovoljstvo aktualnom vladom po pitanju projekta.

- Ovo nije ni prvi ni zadnji ovakav projekt i zadnjih desetljeća imamo konstantu borbu za zdravlje građana, rekao je okupljenima Ivan Kos, predstavnik udruge Eko Zagreb.


Reci što misliš!