Događaji

#aktualno

Što je dovelo do odluke da kineziolozi predaju tjelesni u nižim razredima?

Što je dovelo do odluke da kineziolozi predaju tjelesni u nižim razredima?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko pohvalio je u Novom danu N1 televizije inicijativu ministarstva da tjelesni odgoj u nižim razredima osnovnih škola predaju kineziolozi.

“Ako govorimo samo o satnici, smatramo da je broj sati tjelesne i zdravstvene kulture u školama premali”, kaže Leko dodajući da inicijativu minsitarstva iščitavaju kako jedan sveobuhvatan projekt.

“SZO kaže da se problem pretilosti i nekretanja ne može riješiti samo povećavanjem sati tjelesnog kretanja. U prva tri razrezda su tri sata, a u ostalim dva. Tražimo da bude minimalno tri sata u svim razredima. Iako, Mađarska ima pet sati, Slovačka sedam, Njemačka tri do pet, Francuska četiri… Mnoge zemlje su to prepoznale, ali ne kao jedini korak koji će riješiti problem”, govori. Dodaje kako od početka govore da ne žele dovoditi u pitanje sposobnost učitelja, ali da se upalio alarm kad se osvjestilo koliko je pretile djece u Hrvatskoj.

“Od sedme do 12. godine postoje senzitivne faze gdje možete vrlo intenzivno djelovati na razvoj nekih sposobnosti: Brzina, snaga… Ako u toj dobi ne razvijete optimalno te sposobnosti, osobu ste limitirali glede njenih genetskih sportskih dispozicija”, kaže Leko.

Kalelarga

Reci što misliš!