Događaji

stvorimo kulturu bez nasilja

Zvonimir obilježava Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Zvonimir obilježava Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Udruga Zvonimir želi informirati širu javnost o pravima žrtava kaznenih djela te dostupnim besplatnim uslugama koje pružamo korisnicima – žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela na području cijele Zadarske županije.

Pružimo im podršku – svim žrtvama svih kaznenih djela - stvorimo kulturu bez nasilja 

U srijedu, 22. veljače 2023., obilježava se Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela s ciljem podizanja javne svijesti o pravima žrtava kaznenih djela. Žrtve svih kaznenih djela imaju pravo na pomoć i podršku, kao i na pravovremenu i jasnu informaciju o svojim pravima i mogućnostima.

Želimo da znaju da nisu same i da je u redu potražiti pomoć!

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav udruga za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela – riječ je o „Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela“, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 (od ukupno 21) županija u Republici Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas - međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih ili tek svako treće djelo. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo - a prvenstveno umanjio strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva 2012/29/EU o minimalnim pravima žrtava koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta „Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.“

Na razini cijele Mreže podrške od 01. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. ukupno je pruženo:

28 160 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83% Ž i 17% M). 

U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i pružanja informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa. 

Važno je naglasiti da su usluge koje pruža udruga ZvoniMir na području Zadarske županije potpuno besplatne, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. 

Od 20. do 24. veljače, na radio postajama Zadarske županije, moći ćete čuti informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti.

Za više informacija pratite službenu stranicu Mreže podrške: https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/

Kao i službenu stranicu udruge ZvoniMir: https://zvonimir.hr/

Kao i Facebook stranicu udruge ZvoniMir: https://www.facebook.com/zvonimir.udruga/

Na području Zadarske županije žrtve i svjedoci se mogu obratiti:

Udruga ZvoniMir                 

Područni ured Zadar

Špire Brusine 9, 23000 Zadar                       

radno vrijeme: od 8:00h do 16:00h, pon-pet

E-mail: zadar@zvonimir.hr; Tel: 095/394 2331


Reci što misliš!