Događaji

eko-svijest

U vrtiću na Voštarnici podignuta Zelena zastava

U vrtiću na Voštarnici podignuta Zelena zastava
eZadar

U Dječjem vrtiću Radost Područnom objektu Voštarnica podignuta je Zelena zastava koja označava da ta odgojno-obrazozna ustanova pridaje iznimno visoku važnost razvijanju svijesti za okoliš i održivi razvoj kod djece

Upravo je to na prigodnoj svečanosti naglasila i ravnateljica Dječjeg vrtića Radost, Larisa Pavlović Petani.

U Vrtiću na Voštarnici podignuta Zelena zastava Zelena zastava u vrtiću na Voštarnici

- Cijeli program izvodi se na sveobuhvatan participativan način tako da uključujemo i roditelje i djecu i odgojitelje i stručne suradnike i lokalnu zajednicu u cjelini. To znači da kroz razne eko projekte i eko programe kod djece potičemo razvoj svijesti o osjetljivosti prema okolišu, odgovornost, uočavanje problema u okolišu i potičemo ih na njihovo aktivno rješavanje. Priznanje za naš rad je upravo to što DV Radost dugi niz godina ima status eko-škole, odnosno eko vrtića već 14 godina i prvi je vrtić u Zadarskoj županiji koji se uključio u međunarodni program eko škole kroz suradnju s udrugom Lijepa naša koja je nacionani koordinator eko škola u Hrvatskoj. - kazala je ravnateljica te naglasila još nešto vrlo važno:

- Svi djelatnici i svi dionici odgojno-obrazovnog procesa su odabrali eko zeleni način življenja i djelovanja, odnosno održivi razvoj. Eko djelovanje u DV-u Radost je počelo 1995. godine upravo u Područnom objektu Voštarnica sadnjom jedne masline u vrtićkom dvorištu, a cilj je bio poticanje aktivnog odnosa djece i odraslih prema okolišu.

6b715c0c4034658b4eeeeaf82cfab0cb.jpg?v=2Osim Zelene zastave, danas je u ovom vrtiću svečano i promoviran dijamantni status Međunarodne Ekoškole.

- Zelenu zastavu smo do sada dizali sedam puta, svake dvije godine obnavljali status i danas smo svjedoci da smo dobili dijamantni status u sklopu kojeg opet dižemo Zelenu zastavu. Dizali smo je šest puta u našim područnim objektima 2010. u Vruljici, 2012. u Grigoru Vitezu, 2014. u Višnjiku kada dobivamo brončani status, 2016. u Voštarnici srebrni status, 2018. u Grigoru Vitezu i zlatni status. - saznali smo od ravnateljice DV-a Radost.

Podršku cijelom projektu pruža i Grad Zadar.

- Pored DV-a Radost, naše dvije škole su također eko škole. Mislim da ne treba posebno naglašavati koliko je to zeleno razmišljanje potrebno danas. Možda je pogrešan stav da trebamo čuvati prirodu i mislim da trebamo doći u poziciju da trebamo što više živjeti u skladu s prirodom, a to je najvažnije pokazivati djeci još u vrtiću i onima koji nisu u vrtiću. Zemlja je naša majka na jedan način,  a ako ćemo biti domoljubno raspoloženi, možemo reći da je Hrvatska naša majka, a Zemlja je naša baka. Mislim da sva djeca imaju veliku emociju prema svojim bakama pa se onda prema toj Zemlji trebaju odnositi kao prema svojim bakama. - istaknuo je to, između ostalog, Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.

Kako je danas bilo u vrtiću na Voštarnici, pogledajte u našoj galeriji.

 


Reci što misliš!