Događaji

od 29. srpnja do 1. kolovoza

U ličkom Lovincu ovog ljeta Festival vještina za život

U ličkom Lovincu ovog ljeta Festival vještina za život
Udruga izviđača Zarus

U organizaciji Saveza izviđača Hrvatske krajem srpnja i početkom kolovoza će se u Lovincu u Ličko-senjskoj županiji održati Festival vještina za život.

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer kaže da je riječ o središnjem događaju kampanje "Vještine za život", a održavat će se od 29. srpnja do 1. kolovoza.

Festival najavljuju neobične plakate na kojima je pravi sunčani sat koji pokazuje točno vrijeme, prava drvena kućica za ptice, prave penjalice, ali i osvijetljena karta nebeskih tijela.

Svakoj od tih instalacija zajednički je naziv - Festival vještina za život, a potpisuje ih Savez izviđača Hrvatske uz kreativnu ideju marketinške agencije Imago Ogilvy.

Špicer objašnjava da su ljudi danas više nego ikada odvojeni od prirode, zajednice, jedni od drugih, a u konačnici i sami od sebe, kao i da se današnje društvo sve brže mijenja i nosi sve više izazova.

Da bi pojedinci mogli uspješno i ispunjeno živjeti i djelovati u takvom društvu trebaju biti prilagodljivi i snalažljivi, moraju na vrijeme ovladati vještinama za život. Tom kampanjom žele pokazati zašto su vještine za život važne i zašto je bitno svladati ih na vrijeme jer funkcionalni pojedinci stvaraju funkcionalnije društvo.  

"Svi su dobrodošli, ulaz je besplatan, a za djecu i mlade, zajedno s partnerima, pripremili smo gotovo stotinu raznih zanimljivih radionica i aktivnosti u prirodi kako bi izbrusili svoje vještine za život", istaknuo je Špicer.

Festival je podijeljen tematski po danima. Prvi je posvećen tehničkoj kulturi i aktivnostima iz područja tehničke kulture-astronomija, modelarstvo, raketarstvo, kajak i kanu, radioamaterizam, fotografija i video.

Drugog dana će biti organizirana pokazna vježba civilne zaštite te prezentacije opreme i aktivnosti spašavanja kao i radionice za djecu i mlade, dok je treći dan tema Europa pa će većinu aktivnosti za mlade voditi izviđači iz europskih zemalja gdje će pokazati igre, aktivnosti i radionice kakve su uobičajene kod njih.

Zadnji dan festivala posvećen je klimatskim promjenama i zaštiti okoliša pa će, uz predavanja, biti organizirane i brojne radionice o klimi, lokalnoj flori i fauni, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, kompostiranju, zaštiti prirode.

Za posjetitelje će biti organizirane i radionice iz arheologije, astronomije, snalaženja i preživljavanja u prirodi, biciklizma, planinarenja, izrade splavi, drvnih konstrukcija i još puno drugih.

Festival vještina za život odvija se u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske na kojoj će sudjelovati preko dvije tisuće izviđača iz Hrvatske i inozemstva.


Reci što misliš!