Događaji

G7

Biden najavio preslagivanje i jačanje američkih snaga u Europi

Biden najavio preslagivanje i jačanje američkih snaga u Europi
AP Photo/Carolyn Kaster

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu u Madridu da će Sjedinjene Države promijeniti i pojačati postav svojih snaga u Europi u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije i istaknuo da je NATO potrebniji nego ikad.

Biden je najavio da su Sjedinjene Države od početka godine poslale dodatnih 20 vojnika u Europu.

Najavio je da će SAD povećati broj razarača u Španjolskoj s četiri na šest, da će uspostaviti stalno zapovjedništvo za 5. armijski korpus u Poljskoj, rasporediti dodatnu rotacijsku brigadu u Rumunjskoj, rasporediti dvije dodatne eskadrile F35 u Velikoj Britaniji, pojačati rotacijske postrojbe u baltičkim državama, te rasporediti dodatne snage protuzračne obrane u Njemačkoj i Italiji.

“(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je prekinuo mir u Europi. SAD i saveznici pojačavaju snage, dokazujući da je NATO potrebniji nego ikad”, rekao je Biden prije početka samita Sjevernoatlantskog saveza u Madridu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao kako saveznici “moraju osigurati da Ukrajina prevlada u ratu”.

Na samitu u Madridu saveznici će uputiti Finskoj i Švedskoj pozivnicu da se pridruže NATO-u, nakon čega njihovo pristupanje trebaju ratificirati sve države članice.

Riječ je o povijesnoj odluci o primanju dviju zemalja koje su dugo bile neutralne. Finska ima zajedničku granicu s Rusijom od oko 1400 kilometara.

Španjolski premijer Pedro Sanchez koji je domaćin samita NATO-a istaknuo je da Savez šalje snažnu poruku Putinu vezanu uz invaziju na Ukrajinu.

"Šaljemo snažnu poruku Putinu: nećete pobijediti", rekao je španjolski premijer.

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da će Njemačka pomagati Ukrajini dokad to god bude potrebno.

"Nastavit ćemo pružati pomoć Ukrajini koliko god bude trebalo kako bismo joj omogućili da se sama brani", rekao je Scholz.


Reci što misliš!