Događaji

Udruga odgojitelja

SIDRO: Nećemo dopustiti urušavanje predškolskog sustava

SIDRO: Nećemo dopustiti urušavanje predškolskog sustava
Grad Biograd na Moru

Udruga odgojitelja - SIDRO u petak je poručila da udruge i sindikati zaposlenih u vrtićima neće dopustiti da predložene zakonske izmjene uruše cijeli predškolski sustav najavljenim povećanjem broja vrtićke djece bez dodatnih ulaganja države.

"Podržavamo potrebu većeg obuhvata djece, ali tek kada se za to ispune prostorni, materijalni, sigurnosni i kadrovski uvjeti!", poručuje udruga SIDRO u reakciji na predložene izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje će se sljedećeg tjedna naći u drugom čitanju u saborskoj proceduri.

Bez osiguranja novih smještajnih kapaciteta i novih stručnih kadrova, povećanje broja djece dovest će do povećanja diskriminacije, još težih i neodrživih uvjeta u vrtićima diljem Hrvatske. To je ono što ovaj prijedlog izmjena Zakona donosi, i ono što želimo zaustaviti, poručila je u priopćenju udruga SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Udruge i sindikati zaposlenih u ranom i predškolskog odgoju i obrazovanju uputili su niz stručnih preporuka Ministarstvu znanosti i obrazovanja te klubovima saborskih zastupnika s nadom u donošenje kvalitetnijeg, pravednijeg i nediskriminirajućeg Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, od onoga koji je predložen.

Udruga SIDRO ističe da su po prvi put u povijesti RH, ujedinjene udruge, sindikati i brojni stručnjaci, zaposleni u dječjim vrtićima Hrvatske poslali jasnu poruku - zadnji je trenutak za promjene, prijeti nam urušavanje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO) i nećemo to dopustiti!

Dokument Stručnih preporuka potpisuju brojni stručnjaci iz područja pedagoške teorije i prakse, četiri najveća sindikata - Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat obrazovanja, medije i kulture, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Uz njih je i pet strukovnih udruga odgojitelja - čakovečka Udruga odgajatelja predškolske djece ''Krijesnice'',  Udruga odgajatelja Vukovarsko – srijemske županije ''Terina'',  dubrovačka Udruga odgajatelja predškolske djece ''Verežice'', zadarska Udruga odgajatelja ''Maraške'', Udruga odgajatelja dječjih vrtića Zagreb te udruga SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

U stručnim preporukama ukazuje se na izazove i teškoće s kojima se RPOO u Hrvatskoj već suočava, nove probleme koji će nesporno nastati kao štetne posljedice donošenja ovakvih zakonskih izmjena, i daju se prijedlozi kako te štetne posljedice spriječiti i djelovati na dobrobit djece predškolskog uzrasta, njihovih roditelja i zaposlenih u dječjim vrtićima.


Reci što misliš!