Događaji

Ribar ribaru grize rep?

Predstavljen novi projekt o ribarstvu na Odjelu za sociologiju

Predstavljen novi projekt o ribarstvu na Odjelu za sociologiju
Sveučilište u Zadru

Jučer je na Otvorenom danu sociologije na Sveučilišta u Zadru predstavljen istraživački projekt "Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima" koji se provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Polazišna ideja je da ribarstvo nije (samo) pitanje upravljanja resursa, već primarno pitanje upravljanja ljudima jer su ljudi ti koji donose odluke, ribari odlučuju o svojim praksama te na taj način utječu na stanje ribljeg fonda.

Voditelj projekta, doc.dr.sc. Dražen Cepić, izložio je teme koje će biti u fokusu projekta: utjecaj vrijednosti na donošenje odluka kod ribara, mentalni modeli koji utjelovljuju percepcije stanja stokova, teme društvenih odnosa, analiza društvenih mreža, istraživat će se identiteti i rodni odnosi – teme koje nisu bile zastupljene u istraživanju ribarstva u domaćem kontekstu.

Na projektu će raditi interdisciplinarni sastav koji će po prvi put istraživati hrvatsko ribarstvo iz različitih teorijskih i metodoloških perspektiva. Provest će se anketno istraživanje na većem uzorku, zatim analiza mreža – na jednom će se otoku mapirati sve veze između ribara, trgovaca i ugostitelja te će se na taj način dobiti uvid u ekonomske odnose i odnose moći među navedenim akterima. U kvalitativnom dijelu provodit će se intervjui s različitim dionicima u ribarstvu. Nadalje, doc.dr.sc. Mario Katić s Odjela za etnologiju i antropologiju provest će etnografsko arhivsko istraživanje u kojem će istraživati arhive na Dugom Otoku, Murteru i Hvaru. Otoci su to na kojima postoji stoljetna tradicija podjele resursa među ribarima.

Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja istaknuo je da projekt nastoji razumjeti raznolikost suvremenog ribarstva i staviti ga u kontekst održivog razvoja: „Nalazimo se u antropocenom razdoblju, radi se o geološkom dobu u kojem je čovjek ostavio neizbrisiv trag na našem planetu, na način da kroz ekonomiju ekstrahira sve resurse koje planet ima do krajnjih granica ne razmišljajući o sutrašnjici, a taj se problem očituje i u ribarstvu.“ Istraživat će se aspekti akvakulture, komercijalnog i rekreacijskog ribolova, a rezultati će biti od neposredne važnosti za uspostavljanje održivih ribolovnih praksi i kreiranje javnih politika.

Projekt će se provesti na Odjelu za sociologiju pod vodstvom doc.dr.sc. Dražena Cepića, a u istraživačkoj skupini sudjeluju doc.dr.sc. Ivan Puzek, doc.dr.sc. Sven Marcelić i doc.dr.sc. Željka Tonković s Odjela za sociologiju, doc.dr.sc. Mario Katić s Odjela za etnologiju i antropologiju te dr.sc. Bruna Petani i izv.prof. Bosiljka Mustač s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Od suradnika izvan Sveučilišta u Zadru, u istraživačkoj grupi sudjeluju doc.dr.sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te dipl.ing. Danijel Kanski iz WWF Adria.

Projekt je započeo s provedbom 22.2.2021. te traje do 21.2.2026. godine, s ukupnim iznosom projektnog budžeta od 1.418.705,00 KN.

​​

Reci što misliš!

  Vezane vijesti