Događaji

ponovno uspostavljanje pozitivnih izgleda za mlade

Europski parlament proglasio 2022. godinom osnaživanja mladih ljudi

Europski parlament proglasio 2022. godinom osnaživanja mladih ljudi
Ilustracija/Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

EU parlament je u utorak potvrdio odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade

Europska godina mladih 2022. usredotočit će se na ponovno uspostavljanje pozitivnih izgleda za mlade na koje je pandemija COVID-19 negativno utjecala. Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u. Zastupnici su podržali odluku s 604 glasova za, 25 protiv i 68 suzdržanih.

Europska godina mladih imat će za cilj uključiti mlade ljude u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Zahvaljujući zalaganju zastupnika, poseban fokus stavit će se na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja.

Europska godina mladih uključivat će konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje podizanja svijesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, kao i provođenje studija i istraživanja o položaju mladih u EU-u.

Poboljšan proračun

Zastupnici su osigurali dodatnih osam milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti (prethodno usuglašeni iznos u pregovorima s Vijećem o proračunu za 2022. koji je prihvatio Europski parlament). Dodatna sredstva za provedbu aktivnosti mobilizirat će se u 2022. iz drugih, relevantnih programa i instrumenata EU-a.

Zastupnici su dodali opciju mobiliziranja fondova EU-a nakon 2022., kako bi se osiguralo trajno nasljeđe Europske godine mladih.

 


Reci što misliš!