Događaji

osigurati minimalni iznos

EU parlamentarci spremni za pregovore o minimalnoj plaći za dostojan život u EU-u

EU parlamentarci spremni za pregovore o minimalnoj plaći za dostojan život u EU-u
Shutterstock

Europski parlament je spreman započeti pregovore o prijedlogu čiji je cilj osigurati minimalne plaće za dostojan život u EU-u

Zastupnici su pozdravili prijedlog o pravednim plaćama diljem EU-a i usvojili pregovarački mandat na prošlomjesečnoj plenarnoj sjednici. Koronakriza je dodatno naglasila potrebu za pravednim minimalnim plaćama u Europskoj uniji. Mnogi radnici, poput njegovatelja, zdravstvenih radnika, odgojitelja i čistača, koji su u pandemiji bili najizloženiji, zarađuju minimalne plaće. Gotovo 60 % osoba koje rade za minimalnu plaću u EU-u su žene. 

Minimalna plaća najniža je plaća koju poslodavci moraju isplaćivati svojim zaposlenicima za njihov rad. Iako sve države članice EU-a imaju određeni oblik minimalne plaće, u većini slučajeva ona ne pokriva sve troškove života. Za otprilike sedam od deset radnika s minimalnom plaćom u EU-u, ona nije bila dovoljna za sve njihove potrebe u 2018. godini. Minimalne mjesečne plaće u EU-a u 2021. znatno su varirale, od 332 eura u Bugarskoj do 2 202 eura u Luksemburgu. Troškovi života jedan su od važnih razloga tih razlika.

U državama članicama EU-a postoje dva oblika minimalne plaće:

- Propisane minimalne plaće: utvrđuju se statutom ili formalnim zakonima. Većina država članica ima takva pravila 

- Zajednički dogovorene minimalne plaće: U šest zemalja EU-a plaće se utvrđuju kolektivnim ugovorima između sindikata i poslodavaca, uključujući u određenim slučajevima minimalne plaće (Austrija, Danska, Cipar, Finska, Italija i Švedska)

Europski parlament, Vijeće i Komisija u studenome 2017. zajednički su usuglasili europski stup socijalnih prava kojim se utvrđuje namjera Europske unije za osiguravanjem pravednih plaća. U listopadu 2019. Parlament je donio rezoluciju u kojoj poziva Komisiju da predloži pravni instrument za pravedne minimalne plaće u EU-u. U izvješću iz prosinca 2020. Parlament naglašava da direktiva o pravednim plaćama treba doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva među zaposlenima i promicanju kolektivnog pregovaranja. Komisija je 2020. objavila prijedlog direktive o primjerenim minimalnim plaćama u EU-u.

Osim zaštite radnika u EU-u, cilj joj je i pomoći u uklanjanju razlika u plaćama među spolovima, jačanju poticaja za rad i stvaranju jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu.

Prijedlog uzima u obzir nacionalne nadležnosti i ugovornu slobodu socijalnih partnera te ne utvrđuje razinu minimalnih plaća. Direktivom se želi promicati kolektivno pregovaranje o plaćama u svim državama članicama EU-a. U zemljama sa zakonski propisanim minimalnim plaćama želi se osigurati odgovarajuća razina minimalne plaće, uzimajući pritom u obzir socioekonomske uvjete te regionalne i sektorske razlike.


Reci što misliš!