Događaji

najava plenarne sjednice

EU parlament: Konačno glasanje o reformi poljoprivredne politike EU-a

EU parlament: Konačno glasanje o reformi poljoprivredne politike EU-a
Shutterstock

Zastupnici u Europskom parlamentu će u utorak dati zeleno svjetlo novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Trebala bi biti zelenija, pravednija, fleksibilnija i transparentnija

U lipnju 2021. pregovarači Parlamenta i Vijeća postigli su dogovor o novom zakonodavnom okviru čiji je cilj uskladiti zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) s obvezama EU-a u području okoliša i klime. One će se morati vidjeti i u nacionalnim strateškim planovima, poljoprivrednim praksama i načinu na koji se dodjeljuju sredstva iz fonda za ruralni razvoj i izravna plaćanja. Reforma će stupiti na snagu 2023.

Kako bi se osigurala pravedna raspodjela potpore EU-a, mala i srednje velika poljoprivredna gospodarstva primat će minimalni dio izravnih plaćanja, a mladi poljoprivrednici dobivat će posebnu potporu iz izravnih plaćanja i proračuna za ruralni razvoj u svakoj državi članici. Uvjeti rada na poljoprivrednim gospodarstvima pratit će se zahvaljujući suradnji nacionalnih inspektora rada i agencija za plaćanja u okviru ZPP-a. Trajna pričuva za krize pomoći će poljoprivrednicima u razdobljima nestabilnosti cijena ili tržišta, a informacije o krajnjim korisnicima bit će transparentnije zahvaljujući alatu za rudarenje podataka.

Rasprava se održava u utorak ujutro u 9:00, nakon čega slijedi glasanje u 11:30. Predsjednik Odbora za poljoprivredu Norbert Lins i izvjestitelji Peter Jahr, Ulrike Müller i Eric Andrieu održat će konferenciju za medije u 13:00 nakon glasanja.


Reci što misliš!