Događaji

posjet francuskog predsjednika

Macron: Francuska i Hrvatska povezane su hrvatskom dijasporom koja je most

Macron: Francuska i Hrvatska povezane su hrvatskom dijasporom koja je most
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sastanka čelnika potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu i Ugovor o nabavi višenamjesnkih borbenih aviona Rafale

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Banskim dvorima održao je sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Nakon sastanka Plenković i Macron potpisali su Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisali su Ugovor o nabavi višenamjesnkih borbenih aviona Rafale, prenosi RTL.hr.

"Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti predsjednika Macrona i zahvaliti mu na dolasku u Hrvatsku, prvom službenom posjetu jednog francuskog predsjedniak u bilateralnom smislu. Drago mi je da je prihvatio moj posjet i da razgovori koje je imao s nama, predsjednikom, predstavlja početak jedne nove faze odnosa između Hrvatske i Francuske. Upravo smo potpisali strateško partnerstvo, dokument koji se nadovezuje na prvi takav akt postpisan 2010. Unaprijeđujemo odnose u šest područja", kazao je premijer.

"U 2020. smo imali milijardu eura razmjene. U ovoj godini smo na 782 milijuna eura razmjene, a francuska je zasigurno jedan od zanačajnijih ulagača u RH. Veseli nas što francuski turisti posjećuju Hrvatsku, bilo ih je 400 tisuća ove godine. Očekujemo nakon pandemije da će taj broj i rasti. Veselimo se predstojećem francuskom predsjedanju EU. Puno je zajedničkih tema, naša vlada je proeuropski orijentirana, štitimo naše interese ali koristimo i ono što nam članstvo u EU donosi. Kroz strateško partnestvo nam je bitna jasna podrška francuske i na putu u Schengenski prostor i europodručje", kazao je premijer. 

"Potpisivanje ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona predstavlja poseban značaj današnjeg posjeta i uopće nove faze odnosa. Na taj način osnažujemo sposobnosti HV-a i HRZ-a. Dobivamo zrakoplove koji će utjecati na vanjskopolitički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske koja štiti svoj teritorij, kopno i zrak", kazao je Plenković.

Kazao je kako očekuje i da ugovor potakne suradnju između obrambenih industrija. Razgovarali su, kazao je premijer, i o europskim temama.

"Drago mi je da Macron ima veliko znanje i angažman u nama neposrednom susjedstvu", kazao je te rekao da je posebna tema bila BiH.

Macron je kazao da je sretan što je u Zagrebu.

"Naše dvije zemlje imaju bogatu povijest i baštinu. Povezane su hrvatskom dijasporom koja je most koja povezuje naše dvije zemlje", kazao je Macron. 

"Hrvatska je predsjedala EU, a mi ćemo početi predsjedanje 2022. i to je još jedan most između naše dvije zemlje. Postoje sinergije u odnosu na klimu, digitalizaciju i strateške energije. Upravo će nam to pomoći da idemo dalje. Upoznat sam i podržavam napore da pristupite Schengenskom prostoru. To je u sklopu reforme koju želimo i na kojoj će francusko predsjedništvo raditi početkom iduće godine", kazao je Macron. 

"Znam da želite postupiti europodručju, da ste proveli reforme u vezi s tim i nastavit ćete s tim. Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stajalištima. Razgovarali smo i o situaciji na Zapadnom Balkanu i da naše dvije zemlje imaju priliku razgovarati o tim temama", kazao je Macron. 

Kazao je kako su razgovarali i o međunarodnoj situaciji, problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije te reformi o izbornom zakonu u BiH. 

Macron je kazao kako je zadovoljan potpisivanje strateškog partnerstva čiji je cilj, kako je kazao, osnažiti odnose Hrvatske i Francuske. 

"Ono će omogućiti zajedničko djelovanje na Zapadnom Balkanu i EU", kazao je Macron. 

Komentirao je i kupovinu borbenih aviona te kazao da sporazum koji je potpisan kazao je da se radi o suverenom izboru RH i ima povijesni značaj. 

"Bit će to cement suradnje naših dviju zemalja", kazao je te dodao da je to prvi korak u europskoj obrani koji jamči sigurnost. 

Macron je kazao kako će se suradnja Hrvatske i Francuske nastaviti. 


Reci što misliš!