Događaji

#silba

Silba postala prvi otok zadarskog arhipelaga s vlastitom bibliografijom radova

Silba postala prvi otok zadarskog arhipelaga s vlastitom bibliografijom radova
TZ Silba

”Bibliografija radova o otoku Silbi” učinila je Silbu prvim otokom u Zadarskom arhipelagu o kojoj je napisana bibliografija radova – na predstavljanju je o knjizi rekla autorica Helena Novak Penga uz čuđenje o činjenici da čak ni veliki otoci poput Ugljana, Pašmana ili Paga nemaju napisanu niti jednu mjesnu bibliografiju.

Predstavljanje su uveličali Eugen Motušić, arheolog i povjesničar umjetnosti koji se dugi niz godina bavi proučavanjem povijesti otoka Silbe,  recenzent dr. sc. Slavomir Sambunjak s  Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, Michael Ellenbogen, većinski donator izrade knjige te autori Helena Novak Penga i Ivan Bošković.

O bibliografiji

„Mjesna bibliografija radova o otoku Silbi sastoji se od uvodnog teksta u kojem su pojašnjeni metodologija i načela izrade bibliografije, teksta o povijesti otoka Silbe, bibliografskog niza te četiriju kazala (autorsko, imensko, mjesno i predmetno). Prema vremenskom razdoblju nastanka građe bibliografija je kumulativna te obuhvaća radove objavljene od 1846. do danas, a prema metodologiji izrade ‘de visu’ pripada primarnim bibliografijama.

Vrijedan dio bibliografskog niza predstavlja odabir članaka iz starijeg dnevnog, tjednog i drugog tiska (druga polovica XIX. st. i period do II. svj. rata), te novijeg i tekućeg tiska. Među njima se nalazi znatan broj bibliografskih jedinica koje se do sada nisu navodile u literaturi o Silbi, a čije je objavljivanje u ovoj bibliografiji rezultat istraživačkog rada.“ (iz sažetka knjige).

Predstavljanje bibliografije održat će se na 33. Knjizi Mediterana

Predstavljanje bibliografije održat će se i u Splitu, točnije  u Zavodu HAZU na adresi Trg braće Radića 7 u sklopu manifestacije ”33. Knjiga Mediterana”. Domaćin festivala je Marko Trogrlić, a bibliografiju će predstavljati Jadranka Brkić-Vejmelka, Marijana Tomić, Ivica Vigato, Zoran Bošković i autori knjige Helena Novak Penga i Ivan Bošković

​​​

Reci što misliš!