Događaji

#zemunik

VIDEO: U Zemuniku održana zajednička vojna vježba HV-a i NATO-a

VIDEO: U Zemuniku održana zajednička vojna vježba HV-a i NATO-a
Novi radio

U radnom posjetu Multinacionalnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas su boravili zapovjednici specijalnih snaga država članica NATO-a i predstavnici NATO Zapovjedništva za specijalne operacije.

U okviru posjeta u Zemuniku održali su radni sastanak kojem su uz zapovjednike i predstavnike specijalnih snaga oružanih snaga Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država nazočili i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić te predstavnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Ovo je izvrsna prilika za Zapovjedništvo specijalnih snaga OS RH za hrvatsko ratno zrakoplovstvo u stjecanju iskustava, razmjeni znanja i razvoju njihovih sposobnosti. Ministarstvo obrane i OS RH su unazad nekoliko godina s našim partnerima i saveznicima iz Mađarske, Slovenije i Bugarske, ustrojili Središte za obuku ovdje u Zadru posvećeno razvoju, sposobnosti i obuci zračnih specijalnih snaga“, izjavio je general-bojnik Olujić.

Održana je i pokazna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.  Brigadir Chris Cassem, predstavnik NATO zapovjedništva za specijalne operacije naglasio je kako smo zbog zajedničkih sposobnosti koje se bruse upravo u Zemuniku spremni odgovoriti na prijetnju, bilo kad, bilo gdje.

“Danas smo vidjeli izvanredan prikaz naše zajedničke snage na zemlji i u zraku. Sposobnosti koje su danas demonstrirane naglašavaju važnost kombiniranih vježbi na zemlji i u zraku za specijalne operacije.  Zajedničkim sposobnostima spremni smo odgovoriti na prijetnju, bilo kad, bilo gdje. Sve je to moguće zbog Multinacinalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga ovdje u Zadru“, rekao je Cassem.

U MSAP-u se vrše obuke posada višenamjenskog helikoptera određenih za specijalne zračne operacije , kroz teorijsku i višetjednu letačku obuku, za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

​​​​​​​​​​​​​

Reci što misliš!