Događaji

za strance

Donesena nova pravila za prelazak hrvatske granice

Donesena nova pravila za prelazak hrvatske granice
Boris Scitar/Pixsell/Vecernji list

​Od sljedećeg ponedjeljka na snagu stupaju novi uvjeti prelaska hrvatske granice za stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije i Cipra. Kako bi prešli hrvatsku granicu moraju imati negativan test bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli virus.

Izmjena popisa država za koje se pri ulasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere objavio je HZJZ te njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja covid-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske, a zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-CoV-2. Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana", navode iz HZJZ-a.

"Budući da je delta soj unesen iz Indije, sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice, a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19.

Izmjena popisa će biti objavljena na mrežnim stranicama HZJZ-a i stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021", stoji u priopćenju HZJZ-a.


Reci što misliš!