Događaji

#zdravlje

U svijetu pada stopa smrtnosti oboljelih od karcinoma

U svijetu pada stopa smrtnosti oboljelih od karcinoma

Stope smrtnosti od raka nastavljaju opadati, a prema novom izvješću, smanjenje broja melanoma i karcinoma pluća predvode ovaj trend.

Izvješće koje je u četvrtak objavio časopis Nacionalnog instituta za rak uključuje podatke od 2001. do 2019., što znači da ne odražava stopu incidencije raka ili smrtnosti tijekom pandemije covida-19. Pad stope smrtnosti od raka vrijedi i za muškarce i za žene svih rasnih i etničkih skupina. Izvještaj je pokazao smanjenje stope smrtnosti među 11 od 19 najčešćih karcinoma kod muškaraca i 14 od 20 najčešćih karcinoma kod žena. Taj se ukupni pad pretvara u prosječno 2.2 posto smanjenja stope smrtnosti od raka godišnje za muškarce i prosječno 1.7 posto smanjenja godišnje za žene.

Stručnjaci su pad smrtnih slučajeva pripisali smanjenoj stopi pušenja i ciljanom liječenju raka.

"Kontinuirani pad stope smrtnosti je dokaz znanstvenog napretka tijekom nekoliko desetljeća", kaže dr. Norman Sharpless, direktor Nacionalnog instituta za rak.

Unatoč tim pozitivnim podacima, povećana je stopa smrtnosti za nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak maternice, mozga, živčanog sustava i gušterače. Također, stopa incidencije raka među ženama, djecom, adolescentima i mladim odraslima porasla je između 2014. i 2018. godine, utvrđeno je u izvješću. Najčešći rak među adolescentima i mladim odraslima u dobi od 15 do 39 godina bio je rak dojke žena. Među djecom mlađom od 15 godina, najčešći karcinomi bili su leukemija, limfom i rak mozga i živčanog sustava. Iako se učestalost karcinoma povećava među ženskom populacijom, općenito gledajući, karcinom je učestaliji kod muškaraca.

"Vjerujem da bismo mogli postići još više poboljšanja ako se pozabavimo pretilošću, koja ima potencijal da pretekne upotrebu duhana i postane vodeći faktor povezanosti s rakom", dodao je Sharpless.

​​​​​