Događaji

#mediji

Novinarska predizborna kampanja ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’

Novinarska predizborna kampanja ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’
HND/SNH

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uoči lokalnih izbora pokreću kampanju ‘Lokalni mediji građanima, ne šerifima’, kojom se želi upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija

U kampanju su uključene kolegice i kolege iz lokalnih medija koji će u svojim medijima održati javnu raspravu o problemima, ali i mogućim novim modelima funkcioniranja i financiranja lokalnih medija.

“Na večerama se odlučuje o kome i čemu će se pisati, a o kome ili čemu neće. Tamo se odlučuje i o sudbinama nas novinara, a po naredbi tih šerifa, novinare se miče s neke bitne teme, miče ih se s rubrike, a na koncu, dijele se i otkazi”

Lokalni mediji uglavnom ovise o financiranju iz jedinica lokalne samouprave i to najčešće u sasvim netransparentnim “oglašivačkim” transakcijama, što često rezultira žrtvovanjem neovisnosti. Postoji li izlaz? To će se pokušati saznati u kampanji, anketirajući kandidate na predstojećim lokalnim izborima te tražeći odgovore na pitanja o transparentnom i neovisnom funkcioniranju lokalnih medija.

HND i SNH će na kraju kampanje organizirati središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem će se razgovarati s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka. Voditelji lokalnih debata uključit će se Zoomom na događaj i izvijestiti o zaključcima rasprava održanih na njihovom mediju. Razgovarat će se i o prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno i slobodno.

Kampanjom “Lokalni mediji građanima, ne šerifima” želi se naglasiti važnost lokalnih medija, upoznati javnost i političke strukture s problemima u kojima rade i pokušati pronaći bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija.


Reci što misliš!