Događaji

#UNIZD

Sveučilište u Zadru poziva na međunarodnu konferenciju "Libraries In the Digital Age (LIDA)"

Sveučilište u Zadru poziva na međunarodnu konferenciju
Sveučilište u Zadru

Ovaj se tjedan, od 19. do 22. 4. 2021. održava međunarodna konferencija Libraries In the Digital Age (LIDA), koju od 2000. godine zajednički organiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek, i Rutgers Sveučilište iz SAD-a.

Konferencija okuplja znanstvenike, praktičare i studente koji se bave izazovima koje digitalna paradigma donosi knjižnicama i društvu općenito, i do sada su na njoj gostovali najznačajniji i najcitiraniji znanstvenici iz ovog područja iz cijelog svijeta. Specifičnost je LIDA-e što poseban nagalsak stavlja na studente, posebno one na doktorskoj razini, i njihovo aktivno uključivanje.

Ovogodišnja je tema skupa: "Reshaping Identity in The Digital Age: People, Libraries, Data, Technology & Ethics". Na ovogodišnjoj se konferenciji obilježava 20. obljetnica konferencije, nažalost u virtualnom formatu, pri čemu će se posebna priznanja i zahvala uputiti utemeljiteljima LIDA-e: profesoru Tefku Saracevicu (SAD) i prof. dr. sc. Tatjani Aparac-Jelušić (Hrvatska).

Pozvani su predavači Nick Belkin (SAD), Diane Rasmussen Penningtom (UK) i Milijana Mičunović (FFOS). Pokrovitelji su konferencije Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) i Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo (HIDD).

Radovi sa skupa bit će objavljeni u međunarodnom znanstvenom časopisu Education for Information. Na skupu sudjeluje oko 100 sudionika, iz 19 zemalja, od toga 20 doktorskih studenata. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije.