Događaji

U ORGANIZACIJI PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE U HRVATSKOJ

S Press klub Europa poručili: Europa bi do ljeta mogla izaći iz pandemije

S Press klub Europa poručili: Europa bi do ljeta mogla izaći iz pandemije

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj održao se 'Press klub Europa - EU strategija za cjepiva', s ciljem da medijima, stručnjacima i građanima prenesu relevantne i pouzdane informacije o naporima Europske komisije i država članica u rješavanju pandemije bolesti COVID-19.

Na događanju u Zagrebu sudjelovao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. Krunoslav Capak dok su se video-vezom uključili John F. Ryan, ravnatelj Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Noël Wathion, zamjenik izvršnog direktora iz Europske agencije za lijekove (EMA) i Karl Ekdahl, rukovoditelj Odjela za programe bolesti, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

"Optimist sam po prirodi. Nadam se da će Europska unija izaći iz pandemije što prije, čak i prije ljeta jer činimo sve što je moguće. Imamo sve više cjepiva, a imat ćemo i nove zalihe lijekova protiv COVIDA-19”, rekao je John-F Ryan, ravnatelj Glavne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane.

Tijekom panela, sudionici su se tako osvrnuli na nekoliko aktualnih tema. Naime, sigurno i djelotvorno cjepivo najizglednija je mogućnost za pobijediti koronavirus i povratak normalnom životu, a Europska komisija dosad je osigurala do 2,6 milijardi doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 te su u tijeku stalni pregovori o dodatnim dozama radi ubrzanja isporuke. Istodobno, Komisija je započela rad na suzbijanju novih varijanti virusa.

Optimističan je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. "Mislim da ćemo uz pomoć moćnog oružja cjepiva, s mjerama i testiranjima, s novijim testovima koji su sve jednostavniji, uspješno se izboriti protiv COVIDA-19”, kazao je. "Prije nešto malo manje od godinu dana, kad su me pitali kad će ovo završiti, rekao sam da će to biti do ljeta ove godine, jer ćemo imati visok stupanj imuniteta, a možda i neki lijek, a sad imamo cjepivo”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Sudionici konferencije naglasili su potrebu da EU jača svoju pripremljenost za buduće pandemije koje se mogu dogoditi „za deset ili dvadeset godina”, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine s nestašicom maski, rukavica, respiratora i druge opreme.


Reci što misliš!