#ribarstvo
Novi veliki uspjeh Cromarisa u uzgoju riba
Cromaris nastavlja s inovacijama u ribarstvu pa je tržištu prije nekoliko tjedana ponudio uzgojenog gofa.
Nakon orade, brancina i hame ovo je još jedna vrsta kvalitetne ribe izašla iz uzgajališta tvrtke koja je 6. po količini proizvedene mediteranske ribe u svijetu. Po načinu ishrane i preživljavanja plava, no po nutricionističkim vrijednostima cijenjena bijela riba- mediteranski gof je iz Cromarisovih kaveza krenuo u osvajanje tržišta nakon 2 i pol godine eksperimentalnog uzgoja.
U Europi ga u ponudi ima samo jedan uzgajivač u Španjolskoj i jedan u Grčkoj. Direktor tvrtke Goran Markulin za program Radio Zadra je potvrdio: Gof je u ponudi u Cromarisovim ribarnicama u Hrvatskoj, većina te ribe ide u izvoz međutim naše ribarnice u Zadru,Preku i Zatonu će imati tu ribu u ponudi. Prosječna veličina je oko 2 kg, prvenstveno ga prodajemo u kašeti kao klasičnu svježu ribu i cijena kilograma je 124, 99 kuna.
Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame dodaje Markulin: Sama kompleksnost očituje se prvenstveno u hrani koju je potrebno dati toj ribi i u brizi jer je sklona određenim parazitima ukoliko se odbor ne pazi. Razlika je jer su kod brancine i orade tehnološki procesi uzgoja daleko razvijeniji nego kod tih novih vrsta.
Prve reakcije kupaca su vrlo pozitivne, tvrdi direktor najbrže rastuće tvrtke u europskoj marikulturi . Čak i u otežanim okolnostima u 2020-toj, Cromaris je uspio prodati više od 10 tisuća tona svojih proizvoda, a 85% prihoda ostvareno je od izvoza. Što se gofa tiče, za početak godišnje se na ribarnice planira plasirati 50 do 100 tona. Za idući tjedan već Markulin najavljuje i izlazak „cara od riba“ – kupcima će zadarski prehrambeni div ponuditi i uzgojenog zubaca: Od idućeg tjedna zubaca će biti u Hrvatskoj. Mislim da će gof biti utorkom ujutro a zubatac srijedom ujutro u ribarnicama - otkrio nam je Markulin.
Zubatac će biti dostupan u pecaturi od 600 grama u prosjeku, a treba reći da su u uzgoj ribljeg cara stručnjaci zadarske škole marikulture krenuli još 2011. Godine. Nadamo se kako će obje inovacije dobiti potvrdu svjetski priznatih kuća za ocjenu kvalitete prehrambenih proizvoda, a te certifikate imaju gotovo svi Cromarisovi proizvodi.
Vezane vijesti
-
Hrvatski reprezentativci oduševili su i drugog natjecateljskog dana EP u karateu u Zadru. Ema Sgardelli (-50 kg) izborila je treći hrvatski finale na 59. prvenstvu Europe, priključivši se Anđelu Kvesiću (+84 kg) i Ivanu Martincu (-75 kg).
-
Program je raznolik i sastavljen tako da bude zanimljiv publici. Ulaz na sve koncerte je besplatan!
-
U Sportskoj dvorani Krešimir Ćosić, u sklopu zadarskog sportskog centra Višnjik, u petak je održana svečana ceremonija otvorenja Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu na kojoj su prisustvovali brojni visoki dužnosnici.
-
Doniranjem europskih publikacija Gradskoj knjižnici Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar započelo je obilježavanje Dana Europe u Zadru.
Izdvojeno
-
Gotovo svakodnevno smo postali izloženi kojekakvim prijetnjama, prirodnim katastrofama i kataklizmama i negdje na tom strmovitom putu ka neminovnoj apokalipsi, čovječanstvo je pomalo, ali sigurno počelo gubiti empatiju, toleranciju i nadu.
-
Ako želimo poboljšati svoje tjelesno i/ili psihičko zdravlje, većina stručnjaka preporučit će promjenu dnevne rutine. Iako te promjene u našem životnom stilu ponekad mogu biti teške, tajna je u tome da idemo korak po korak, vlastitim tempom, s mogućim malim, dostižnim ciljevima.
-
Strije su jedan od najčešćih kožnih problema s kojima se susreće velika većina žena. Nisu nužno predodređene određenom kilažom, ali izglednije će se pojaviti nakon dobivanja kilograma ili nakon trudnoće, odnosno kao posljedica rastezanja kože.
-
Uspješnica HNK Zadar, TATA gostuje u nedjelju, 12. svibnja na 31. Festivalu glumca.
Reci što misliš!