Događaji

COVID-19

WHO poziva Europu da uloži više napora zbog novog soja koronavirusa

WHO poziva Europu da uloži više napora zbog novog soja koronavirusa
Wirestock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak Europu da snažnije reagira na "alarmantnu situaciju" koju je izazvao novi, zarazniji soj koronavirusa, dok su u Francuskoj otkrivene dvije rizične skupine.

"Ovo je alarmantna situacija, što znači da ćemo ubrzo morati poduzeti snažnije mjere nego do sada", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge tijekom video konferencije.

Dvadeset i dvije od 53 zemalja u Europi, među kojima i Rusija, do sada su imale slučajeve povezane s tim novim sojem, precizirao je WHO. U Europi je službeno potvrđeno više od 27,6 milijuna slučajeva i 603.000 umrlih, prema podacima te organizacije. Novi soj bi postupno mogao zamijeniti druge koji kruže regijom, kao što je primijećeno u Velikoj Britaniji i u Danskoj. 

Francuska je objavila u četvrtak da su dvije "rizične skupine" otkrivene na njezinom teritoriju. Ukupno je 19 slučajeva zaraze te varijante potvrđeno u cijeloj zemlji, kao i još tri druge varijante koja je početno otkrivena u Južnoj Africi, preciziralo je ministarstvo zdravstva.