Događaji

#covid-19

WHO upozorava: sporost cijepljenja u Europi je neprihvatljiva

WHO upozorava: sporost cijepljenja u Europi je neprihvatljiva
Jurica Galoic/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je kritizirala „neprihvatljivu“ sporost cijepljenja protiv covida-19 u Europi koja je suočena sa zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

„Spori ritam cijepljenja produžuje pandemiju“, objavio je europski ogranak WHO-a i naglasio kako broj novih slučajeva na kontinentu ubrzano raste proteklih pet tjedana. 

„Cjepiva su naš najbolji put za izlazak iz pandemije. Ne samo da djeluju, ona i vrlo efikasno ograničavaju zaraze. No cijepljenje se provodi neprihvatljivo sporo“, priopćio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu. 

„Da budem jasan: moramo ubrzati proizvodnju cjepiva, ukloniti administrativne prepreke i iskoristiti sve doze koje imamo na zalihama“, kazao je Kluge. 

„Situacija u regiji je zapravo najviše zabrinjavajuća u posljednjih nekoliko mjeseci“, dodao je. 

U europskoj regiji WHO-a, koja uključuje pedesetak država, uključujući Rusiju i zemlje središnje Azije, prošli je tjedan bilo 24 tisuće novih smrtnih slučajeva, a ukupan broj se približava milijunu umrlih, prenosi agencija France Presse. Broj novih slučajeva prošli je tjedan prešao 1,6 milijuna, dok je prije pet tjedana bio ispod milijun, upozorio je WHO.