Događaji

zadarski epidemiolog

Dr. Medić: Kod nas nije švedski već balkanski model

Dr. Medić: Kod nas nije švedski već balkanski model
Dino Stanin/PIXSELL

Zbog velikog broja novozaraženih na sjeveru Hrvatske stanje već pomalo izmiče kontroli, upozorava zadarski epidemiolog dr. Alan Medić i podsjeća na važnost pridržavanja epidemioloških mjera kako bi zadržali nisku incidenciju.

Iz županijskog Stožera upozoravaju na ilegalna okupljanja u zatvorenim prostorima te na dvije svadbe na kojima se okupilo i do 200 ljudi, a dozvoljeno je 50. 

Zadarski epidemiolog dr. Alan Medić ističe da se zbog takvih okupljanja povoljna epidemiološka slika, zbog čega je Zadarska županija među tri županije s najmanjim brojem novozaraženih, vrlo brzo mogla pogoršati.

Kada otkrijemo novooboljelog brzo tražimo njegove kontakte i još uspijevamo u tome zahvaljujući niskoj incidenciji, ali takva priča nije u sjevernoj Hrvatskoj. Tamo već situacija izmiče kontroli jer je veliki broj oboljelih i ne stignete ni njih sve nazvati, a kamoli njihove kontakte.

Ako je dozvoljen pir do 50 ljudi, a vi pozovete 250 uzvanika to nije u redu. Ovo nije trenutak da se situacija ignorira.

Spominje se švedski model. Ne postoji švedski model. Postoji samo jedan model, a to je distanca i dezinfekcija. Švedski model se zove tako jer se u Švedskoj pridržavaju distance, pa na nekim mjestima oni i ne moraju nositi maske. Ovo kod nas se zove balkanski model jer se ne pridržavamo distance. Vi i danas možete u nekim trgovinskim centrima vidjeti  kako "stoje" jedni na drugima ili se grle po svadbama. 

Pred nama je teško vrijeme, kaže dr. Medić, ali možemo uspjeti ako poštujemo epidemiološke  mjere svi zajedno, drugi način ne postoji.


Reci što misliš!