Događaji

#koronavirus

Vlada želi većinu nedjelja proglasiti neradnim

Vlada želi većinu nedjelja proglasiti neradnim
Igor Soban/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je na Hrvatskom radiju gdje je komentirao rad nedjeljom.

Podsjetimo, HDZ je u predizbornoj kampanji uoči posljednjih parlamentarnih izbora obećavao da će nedjelja biti neradan dan.

Ustavni sud zabranu rada nedjeljom tijekom lockdowna proglasio neustavnom

Zanimljivo je i da je Ustavni sud u ponedjeljak odlučio da je privremena zabrana rada nedjeljom, koju je na mjesec dana proglasio Stožer civilne zaštite pozivajući se na epidemiološku struku, nije bila u skladu s Ustavom.

Iako relevantni ekonomski stručnjaci smatraju da bi zabrana rada nedjeljom nanijela veliku štetu gospodarstvu, što je posebno opasno uoči nadolazeće recesije, HDZ ne odustaje od toga, a to je jučer potvrdio i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Plenković je jučer rekao kako se, u slučaju rada nedjeljom, radi o predizbornom obećanju, neovisnom o situaciji. Pozvao se na ankete prema kojima oko 80 posto građana podržava stav da nedjelje budu neradne.

Aladrović: Određene nedjelje bile bi radne, a većina neradnih 

Ministar Aladrović danas je u razgovoru za Hrvatski radio, komentirajući rad nedjeljom, rekao da je njihov prijedlog prije izbora bio regulacija rada nedjeljom tako da se "zadovolji element obitelji" i s druge strane omogući stvaranje dodane vrijednosti i zaposlenost u određenim segmentima trgovine. Prema tome bi određene nedjelje bile radne, a većina neradnih, ustvrdio je Aladrović.

Aladrović pretpostavlja da će tijekom sljedećeg tjedna o ovoj temi razgovarati sa sindikatima i poslodavcima i vidjeti koji su stavovi na obje strane, javlja HRT.

"Ovdje je također potrebno, iako je to vrlo često teško, naći balans između tog civilizacijskog, svjetonazorskog i radnog dijela i ovog ekonomskog dijela", rekao je Aladrović.

Za zabranu rada nedjeljom se, podsjetimo, Crkva i njoj bliski političari zalažu već desetljećima.


Reci što misliš!