Događaji

poruka hut-a

Hrvatska je sigurna i poželjna destinacija – obalne županije su u ”zelenoj zoni”

U Hrvatskoj nemamo niti jedan slučaj zaraze turista tijekom boravka u komercijalnim smještajnim objektima, a turizam ne predstavlja značajan rizik za epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, potvrdili su jučer i predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na zajedničkom sastanku.

Hrvatska je sigurna i poželjna destinacija za odmor ove godine. Dodatan prilog tom zaključku je i činjenica da je epidemiološka situacija u obalnim i priobalnim županijama u Hrvatskoj prilično kvalitetnija od one u ostatku zemlje, unatoč tome što je jučer zabilježeno ukupno više od 2,25 milijuna turističkih dolazaka i preko 12 milijuna turističkih noćenja od početka godine, od čega najviše u obalnom i priobalnom području. Kako je naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, epidemiološka situacija u sedam hrvatskih obalnih županija je takva da su u tzv. zelenoj zoni, što je važna poruka za turiste, posebno strane, koji se ovih dana spremaju doći na odmor u Hrvatsku.

Danas smo premašili brojku od 500.000 turista koji se trenutno odmaraju u zemlji, a svi oni se mogu osjećati sigurno zbog visokih standarda implementiranih u ugostiteljske objekte. 

Najviše noćenja ove godine u Hrvatskoj su ostvarili gosti iz Njemačke, preko 2,44 milijuna noćenja, zatim gosti iz Slovenije sa preko 2,26 milijuna noćenja, pa nakon njih gosti iz Češke (preko 877 tisuća) i Austrije (preko 712 tisuća).

U srpnju je Hrvatska nastavila bilježiti odlične turističke rezultate koji nam, u slučaju da se održe, osiguravaju poziciju pobjednika na Mediteranu. Mjesečni indeks noćenja od početka srpnja je 53,07, što znači da smo na preko 50 posto noćenja ostvarenih u prvih 10 dana srpnja prošle godine  Ipak, s obzirom na specifičnost ove sezone i iznimne oscilacije povezane s percepcijom sigurnosti, nužno je aktivno upravljati ne samo epidemiološkom situacijom već i percepcijom na stranim tržištima. 

Vjerujemo da će i nove upute i preporuke koje su izdane za organizatore većih okupljanja kao i one kojima se pooštravaju pravila za ulazak u zemlju dodatno doprinijeti kvaliteti epidemiološke situacije u zemlji, ali i percepciji Hrvatske kao sigurne i poželjne zemlje za odmor ove turističke sezone. Cilj ove godine nam je biti pobjednik turizma na Mediteranu.

 


Reci što misliš!