Događaji

lijepa priča s juga

Djelić Zadra utkan je u Dubrovnik Republic gin

Djelić Zadra utkan je u Dubrovnik Republic gin
Petar Knežević Žeruk

Stvaranje neke nove etikete ili proizvoda uvijek ima neku priču iza cijele ideje. Neke elemente možete odmah povezati, ali ima i onih koji vam postanu jasni tek kada vam ih objasne ljudi koji su to radili. Dubrovnik Republic gin jedna je takva priča u kojem svaki element nešto znači.

Ideja za Dubrovnik Republic gin nastala je prije dvije godine kada su Marcus i Mario primijetili da se u Hrvatskoj dugo nije pojavio novi brend alkoholnih pića. Dali su si truda i napravili prepoznatljivo dalmatinsko i hrvatsko piće. Na temelju bogate tradicije odlučili su se za ime Dubrovnik Republik kao jedne od najdugovječnijih i najpoznatijih republika, a na etiketu su stavili prvu ružu vjetrova. 

Svaki sastojak ima točan razlog zbog kojeg je dio ovog gina 

Glavna im je ideja bila, da se žele odmaknuti od klasičnih sastojaka gina kako bi ponudili nešto novo i s vremenom prepoznatljivo baš za Dubrovnik i Dalmaciju. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što postoji priča iza svakog sastojka: 

  • Kleka iz Zadarskog zaleđa, pored one iz Toskane, najbolja je na svijetu po kvaliteti, a uzgaja se na padinama Velebita 
  • Dubrovačka narandža bila je ukras svakog dvora u Dubrovniku a prepoznatljiva je prema intenzivom mirisu; od nje se uzima samo gornji narandžasti dio kore jer taj dio daje najkvalitetnije eterično ulje
  • Motar je zadužen za notu mora u ginu, bio je obavezan sastojak u Dubrovačkoj kuhinji i jedan od glavnih izvora vitamina C na brodovima Dubrovačke Republike
  • Smilje koje daje finu toplinu ginu, u prvim apotekama u Dubrovačkoj Republici prodavalo se kao univerzalni lijek zbog svojih ljekovitih svojstava
  • Sol uzimaju iz Stona, jedne od najstarijih solana na svijetu, ista ta sol u Dibrovačkoj republici nazivala se bijelim zlatom 
  • Voda za spuštanje razine alkohola uzima se s izvora Une čija je ljepota poznata u svijetu, a ovdje se koristi nakon destilacije gdje razinu alkohola spušta na 47% 

Izvor: Andrea Pančur


Reci što misliš!