Događaji

virus ne bira

Branko Dukić o stigmatizaciji oboljelih: Ne "bacajmo kamen" na svoje sugrađane!

Branko Dukić o stigmatizaciji oboljelih: Ne

Branko Dukić, liječnik po profesiji, trenutačno gradonačelnik Grada Zadra na svojoj Facebook stranici osvrnuo se na sve učestaliju pojavu stigmatizacije oboljelih od Covida-19 u našoj sredini. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Osjećam da kao liječnik moram reagirati na jednu novu pojavu koju ne pamtim u svom radu.

Svakodnevno sa svih razina stižu pozivi građanima da se drže uputa, ostanu doma, suzdrže od kontakta s drugima i tako treba biti i dalje. Ono što sam primijetio u razgovoru s građanima, pacijentima i kolegama liječnicima je stigmatizacija oboljelih.

Tko je prvi obolio, tko je od koga prenio dalje… Postajemo kvazi inspektori koji sebi daju za pravo da sve znaju. Umjesto da prema oboljelima pokažemo suosjećanje, podršku i pružimo pomoć, događa se da se ponašamo prema njima gotovo kao da su neprijatelji.

Zaražena osoba postaje krivac kao da se namjerno zarazila ili još gore, kao da je namjerno širila zarazu dalje. Neodgovorno ponašanje nekolicine pojedinaca ne daje nam za pravo da prestajemo biti ljudi, pa niti prema onima koji su se možda zaista zarazili nesmotrenim ponašanjem.

Virus ne bira, zaraziti se mogu ja, možete vi, vaše dijete, vaš bračni drug, roditelj, vaš susjed, a i oni koji su danas na prvoj liniji obrane, liječnica, policajac, novinar, trgovkinja, ljekarnica..

Kao liječnik koji radi s pacijentima osjećam njihov strah. Kao da im nije dosta što se moraju nositi sa strahom od same infekcije i potencijalnih komplikacija, mi im stvaramo psihozu srama i straha od osude. Ne tražimo Pedra među bolesnima, njega tamo nema. U ratu je i neprijatelj, kad bi postao ranjenik, prestajao biti neprijatelj i postajao pacijent.

Ne "bacajmo kamen" na svoje sugrađane. Budimo oni koji su nebrojeno puta prema bolesnima pokazali posebnu toplinu i ljudski obzir. Treba im to jednako kao i medicinska pomoć. Treba i nama, jer ne trebamo samo preživjeti zdravstveno i ekonomski, trebamo preživjeti kao pristojno i solidarno društvo.


Reci što misliš!