Događaji

s početka nove ere

U Preku pronađen novčić iz doba rimskog cara Klaudija

U Preku pronađen novčić iz doba rimskog cara Klaudija
Naši školji

U Preku, na predjelu Dvorina, Šime Marcelić nedavno je u vrtu pronašao komad rimskog novčića iz doba cara Klaudija.

Novčić je analizirao doc. dr. sc. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

"Ovo je jedan bakreni novčić, zna se često naći, no, na ovom lokalitetu u Preku prvi je ovakav nalaz. Novčić potječe iz doba rimskog cara Klaudia koji je vladao od 41. do 54. godine. Na licu novčića utisnut je lik cara okrenut ulijevo, na obodu su u krug upisane titule koje su mu dodijeljene i poslove koje je obnašao. Na naličju je lik rimske božice Minerve s kopljem, u antičkom Rimu smatrana za božicu ratnika, poezije i mudrosti", rekao je o pronađenom novčiću doc. dr.sc. Mato Ilkić.

U antici je otok Ugljan bio dio zadarskog agera, a u pisanim vrelima najranije ga spominje rimski pisac Plinije Stariji iz I. st. pod nazivom Lissa, pod današnjim se imenom spominje prvi put od početka XIV. st.

Predio Dvorina je istraženi arheološki lokalitet na kojem je u doba antike bila ladanjska kuća villa rustica, izdvojeno rimsko gospodarstvo iz urbane sredine antičkog Jadera. Villa rustica, prema nalazima, bila je u vlasništvu imućnijeg Rimljanina opremljena podnim grijanjem , vodovodom i odvodnjom, ukrašena mozaikom. Dio kamenih cijevi vodovoda i odvodnje i danas su vidljivi, kao i djelići raznobojnog mozaika koji se zna pronaći.


Reci što misliš!