Događaji

četvrtak, 20. veljače

Kakav je bio status žena u zadarskim srednjovjekovnim oporukama?

Kakav je bio status žena u zadarskim srednjovjekovnim oporukama?

Treće javno predavanje iz ciklusa "Žene u prošlosti Zadra", pod nazivom "Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama" održat će se u četvrtak, 20. veljače u 18:00 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, Ruđera Boškovića 1 (3.kat).

U ovom predavanju govorit će se o ženama u oporukama srednjovjekovne zadarske komune. Predavanje će održati doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. 

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Sažetak: 

Podatci koje imamo o položaju žena u srednjem vijeku iščitavaju se iz pravnih, crkvenih ili književnih zapisa, ali je nepoznato što su o svome diskriminiranom položaju mislile žene, primjerice u srednjovjekovnoj zadarskoj općini, jer nije sačuvan nijedan zapis pisan njihovom rukom. I dok je u javnoj sferi jasno izražen i općeprihvaćen takav stav, zanimljivo je pitanje koliko se on odražavao na položaj žena u obitelji.

Iako bilježnički pravni diskurs karakterizira visoki stupanj formulaičnosti, oporuke, kao izrazi posljednje volje oporučitelja, posredno otkrivaju odnos supružnika, osjećaje njihove uzajamne (ne)privrženosti te u kolikoj su se mjeri ti osjećaji katkada mogli izdignuti iznad statutarnih odredbi i društvenih konvencija.


Reci što misliš!