Događaji

Program MSAP

Vlada usvojila Uredbu o Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku

Vlada usvojila Uredbu o Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku
Dino Stanin/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske je na 183. sjednici održanoj u četvrtak, 10. listopada 2019. usvojila Prijedlog uredbe o nazivu, sjedištu i organizaciji i upravljanju Međunarodnim središtem za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku.

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP) bit će smješteno u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem.

Naime, Strateškim pregledom obrane iskazana je važnost razvoja sposobnosti razvoja zračne sastavnice specijalnih snaga koju je Republika Hrvatska preuzela u paketu NATO ciljeva sposobnosti. Obzirom da su te ciljeve sposobnosti uz Hrvatsku, preuzele i Mađarska, Bugarska i Slovenija, ministri obrane ministri obrane Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije potpisali su 4. listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu Memorandum o uspostavi Međunarodnog specijalnog zrakoplovnog programa (MSAP).

Program nazvan MSAP ima za cilj obučiti posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga.

Preuzimanjem uloge države domaćina ovog međunarodnog Središta Republika Hrvatska poduzima važan korak ka daljnjem razvoju sposobnosti Saveza stvarajući međunarodno obrazovno rješenje kao sveobuhvatan okvir suradnje. Zajedničkim angažmanom u duhu partnerstva nastojat će se povećati mogućnosti za dijeljenje resursa i znanja te povećati interoperabilnost. Multinacionalni pristup u postizanju sposobnosti i inovativna rješenja su u interesu svih država, a posebne operacijske snage zrakoplovstva su važan i vrlo prilagodljiv element  u okviru NATO alata za odvraćanje i obranu.

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga imat će status međunarodne neprofitne pravne osobe. Tijela Središta su Multinacionalni izvršni odbor koji upravlja i nadzire rad Središta te se sastoji od po jednog predstavnika svake članice i Tajništvo Središta koje se sastoji od direktora Središta, zamjenika direktora i osoblja Središta. Direktor Središta zastupa Središte i predstavnik je Ministarstva obrane Republike Hrvatske.


Reci što misliš!